Şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, propus pentru funcţia de procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei l-a propus pe procurorul Augustin Lazăr, şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru funcţia de procuror general al României. Propunerea ministrului Raluca Prună urmează să fie analizată de preşedintele Klaus Johannis.

Ministrul justiţiei a transmis vineri, 1 aprilie 2016, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a magistratului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

”Potrivit dispoziţiilor art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. În cadrul dialogului cu ministrul justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public”, se afirmă într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Justiţiei, Augustin Lazăr are o experienţă relevantă în management judiciar, având o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internaţională. Anterior, ca procuror şef la secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acţiunea de reformare şi modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituţii.

”În desemnarea propunerii, ministrul justiţiei a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experienţa profesională şi managerială relevantă şi capacitatea decizională”, se mai afirmă în comunicat. Augustin Lazăr are 58 de ani şi este profesor universitar doctor la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia. A preluat funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din ianuarie 2013. A fost reinvestit în funcţie pentru un nou mandat de 3 ani la 1 ianuarie 2016. În activitatea sa din ultimii ani a coordonat, în special, anchetele din dosarele privind furturile de obiecte din aur din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Pentru funcţia de procuror general al României au mai candidat Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oana Andrea Schmidt-Hăineală – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov cu grad de parchet de pe lângă Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, şi Gheorghe Ivan – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Funcţia de procuror general al României a rămas vacantă din 2 februarie, după ce Tiberiu Niţu a demisionat, el fiind urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind însoţirea cu coloană oficială. Conducerea Ministerului Public este asigurată interimar de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

Întrucât mandatul lui Tiberiu Niţu s-a încheiat cu trei luni mai devreme, Ministerul Justiţiei a lansat, în 17 februarie, procedura pentru ocuparea acestei funcţii. Deşi scrisoarea pentru depunerea candidaturii putea fi trimisă la Ministerul Justiţiei din 17 februarie până în 16 martie, toţi candidaţii au ales să îşi depună candidatura în ultima zi. 

Citiţi şi:

 

Percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti: 2.000 de tablouri, monede antice şi statuete indisponibilizate de procurori din Alba Iulia

Monede koson din aur furate din situl Sarmizegestusa Regia, recuperate de procurori din Alba Iulia din patru ţări europene

Tezaur de monede dacice din aur recuperat din Italia de procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Tezaur format din kosoni de argint, furat din situl Sarmizegetusa, recuperat de la o casă de licitaţii din SUA

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite