Scandalul imobiliar Parc Residence Alba. Păgubiții au plătit apartamentele, dar nu au primit nimic
0Una dintre cele mai mari afaceri imobiliare eșuate din România ultimilor ani, în care se invocă un prejudiciu de peste 7 milioane de euro, se derulează în această perioadă la Alba Iulia.

Este vorba despre afacerea Parc Residence Alpha SRL, firmă aflată în procedură de insolvență cu datorii uriașe.
Un fost avocat, Ovidiu Jidveian, a construit, prin intermediul firmei la care este asociat și pe care a administrat-o până în august 2023, două blocuri în centrul municipiului Alba Iulia, cu 50 de apartamente și garsoniere, opt spații comerciale și trei penthouse-uri, încheind documente și primind sume de bani de la 155 clienți.
Oamenii au plătit sume între 30.000 euro și 250.000 euro în avans pentru locuințele contractate.
Dar nimeni nu a intrat în posesia locuințelor, având în vedere că blocurile nu au fost finalizate, iar multe dintre spațiile de locuit au fost vândute de mai multe ori. Pe o garsonieră există chiar și opt cumpărători.
În timpul construcției, spațiile au fost recompartimentate, astfel încât, în final, au fost realizate mai multe apartamente decât existau în autorizația de construcție. În total, prejudiciul revendicat de creditori și acceptat de administratorul judiciar se ridică la 34.748.373 de lei (7 milioane de euro).
Comandantul IPJ Alba, Florin Dogaru, a confirmat și existența unui dosar penal. „Am primit sesizări la Poliție, dar având în vedere calitatea persoane și de avocat, competența urmăririi penale este la procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Toate aceste sesizări au fost transmise acestei unități de parchet. Au fost chiar și sesizări din oficiu pe anumite fapte de natură penală și au fost realizate aceste sesizări înainte de a se ajunge la acest eveniment relatat în mass-media (intrarea în insolvență - n.r.). Informativ operativ, poliția a cunoscut situația și a reacționat”, a declarat, marți, Florin Dogaru.
Dosarul penal, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca
Dosarul penal a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca, în condițiile în care o plângere a fost depusă și de către un magistrat de la Curtea de Apel Alba Iulia. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia ar fi, în aceste condiții, în incompatibilitate pentru a instrumenta dosarul.

Un termen în procesul de insolvență se va derula miercuri, 14 februarie 2024, iar în 15 februarie păgubiții au anunțat organizarea unui nou protest, în fața clădirii în care se află instanțele și parchetele din Alba Iulia. Un protest a avut loc în 17 ianuarie 2024 și s-a desfășurat în zona blocurilor neterminate.
Peste 70 de creditori au contestat deja tabelul preliminar al creanțelor.
Fostul avocat Ovidiu Jidveian a contestat, la rândul său, raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor care au dus la apariţia insolvenței.
Administratorul judiciar a obținut instituirea sechestrului asigurător pe toate bunurile acestuia, pentru un prejudiciu de circa 34 de milioane de lei, respectiv 6,8 milioane de euro. De asemenea, a cerut și „antrenarea răspunderii” fostului administrator.
Ovidiu Jidveian deține în prezent 10% din firmă, mama acestuia are 80% din părțile sociale, iar o altă persoană fizică are restul de 10%.
În noiembrie 2023, Tribunalul Alba a dispus intrarea societății în insolvență. Fostul administrator este acuzat că a scos din firmă peste 6 milioane de euro, din care aproximativ 300.000 de euro ar fi ajuns în conturile unei firme din Cipru, „fără a exista documente justificative”.