Săgeata Orientului, prima cursă aviatică transcontinentală, realizată de compania unui român FOTO
0Compania Franco-Română de Navigație Aeriană (CFRNA) a fost prima companie aeriană multinațională cu acționar din România și prima care a efectuat un zbor transcontinental. Cea mai cunoscută rută a fost „Săgeata Orientului”.

Astfel, în 1919, în tipul discuțiilor premergătoare Tratatului de pace de la Trianon, ministrul român Nicolae Titulescu, discutând cu reprezentantul Franței însărcinat cu dezarmarea, i-a propus crearea unei companii aeriene comune destinată transportului poștal.
CFRNA a fost creată la Paris la 23 aprilie 1920. Fondatorii au fost Aristide Blank - bancher român și mecena al artelor, alături de contele Pierre Claret de Fleurieu și de Albert Louis Deullin, ambii piloți și eroi francezi de război.
Primul ei președinte a fost Ion Bastaki, director la Banca Marmorosch Blank din Paris. Ulterior, Bastaki a fost acționar la IAR Brașov și LARES - Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat.
În 1923, compania avea deja un capital de 10 milioane de franci. Legea care a permis înființarea societății este un decret din 1920 prin care se concesiona societății dreptul de transport aerian de mărfuri și pasageri.
Investiția inițială, în valoare de 3 milioane de franci, a fost suportată de bancherul Aristide Blank, codeținător al Băncii Marmorosch Blanck. Statul francez a contribuit la capitalul societății cu avioane și personal.

Potrivit „Istoriei Aviației Române” (1984), societatea a început să opereze de la Paris, prima destinație fiind Strasbourg. Prin aceste prime zboruri compania capătă experiență și se extinde rapid. În 1922 s-a realizat un voiaj-test între Paris și București, pentru a putea realiza toate lucrările necesare în vederea punerii în funcțiune a acestei rute. S-au amenajat aerogări în Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, capătul liniei fiind la București.
Pentru a fi și mai profitabilă, ruta a fost prelungită până la Constantinopol (Istanbul). La 1 mai 1922 are loc primul zbor pe această rută până la Budapesta, a doua zi continuându-se până la Constantinopol. Rutele comerciale către orașul din Turcia au început în 12 noiembrie 1922.

Ruta a fost denumită „Săgeata Orientului” și constituia o alternativă la celebrul Orient Express. Pentru a fi mai eficientă, compania a început să efectueze zboruri de noapte, reducând astfel timpul necesar unei călătorii.
În 1925, orașul Galați a devenit prima destinație internă românească pentru linia aeriană, în urma unui experiment care a durat 62 de zile, pentru a se verifica rentabilitatea liniei. Pe timpul experimentului, linia a fost deservită de avioane Potez XV și piloți militari aflați sub comanda Direcției Aviației Civile, subordonate Ministerului de Război, potrivit sursei citate.

Anul următor, în 24 iunie 1926, a avut loc prima cursă internă oficială a CIDNA (Compania Internațională de Navigație Aeriană), noua denumire a CFRNA, pe ruta București - Galați - Iași - Chișinău.
Activitatea societății CIDNA s-a încheiat în 5 august 1933, când a fost înglobată în compania Air France. Societatea româno-franceză a lăsat o moștenire ce continuă în secolul al XXI-lea în Franța prin Air France și în România - prin Tarom.