Săgeata Orientului, prima cursă aviatică transcontinentală, realizată de compania unui român FOTO

0
Publicat:

Compania Franco-Română de Navigație Aeriană (CFRNA) a fost prima companie aeriană multinațională cu acționar din România și prima care a efectuat un zbor transcontinental. Cea mai cunoscută rută a fost „Săgeata Orientului”.

Poster cu traseele pe care zburau avioanele la începutul anilor '20 FOTO Airline Timetable
Poster cu traseele pe care zburau avioanele la începutul anilor '20 FOTO Airline Timetable

Astfel, în 1919, în tipul discuțiilor premergătoare Tratatului de pace de la Trianon, ministrul român Nicolae Titulescu, discutând cu reprezentantul Franței însărcinat cu dezarmarea, i-a propus crearea unei companii aeriene comune destinată transportului poștal.

CFRNA a fost creată la Paris la 23 aprilie 1920. Fondatorii au fost Aristide Blank - bancher român și mecena al artelor, alături de contele Pierre Claret de Fleurieu și de Albert Louis Deullin, ambii piloți și eroi francezi de război.

Primul ei președinte a fost Ion Bastaki, director la Banca Marmorosch Blank din Paris. Ulterior, Bastaki a fost acționar la IAR Brașov și LARES -  Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat.

În 1923, compania avea deja un capital de 10 milioane de franci. Legea care a permis înființarea societății este un decret din 1920 prin care se concesiona societății dreptul de transport aerian de mărfuri și pasageri.

Investiția inițială, în valoare de 3 milioane de franci, a fost suportată de bancherul Aristide Blank, codeținător al Băncii Marmorosch Blanck. Statul francez a contribuit la capitalul societății cu avioane și personal. 

Avion Farman Goliath utlizat în primele zboruri comerciale ale companiei FOTO aviastar.org
Avion Farman Goliath utlizat în primele zboruri comerciale ale companiei FOTO aviastar.org

Potrivit „Istoriei Aviației Române” (1984), societatea a început să opereze de la Paris, prima destinație fiind Strasbourg. Prin aceste prime zboruri compania capătă experiență și se extinde rapid. În 1922 s-a realizat un voiaj-test între Paris și București, pentru a putea realiza toate lucrările necesare în vederea punerii în funcțiune a acestei rute. S-au amenajat aerogări în Praga, Viena, Budapesta, Belgrad, capătul liniei fiind la București.

Pentru a fi și mai profitabilă, ruta a fost prelungită până la Constantinopol (Istanbul). La 1 mai 1922 are loc primul zbor pe această rută până la Budapesta, a doua zi continuându-se până la Constantinopol. Rutele comerciale către orașul din Turcia au început în 12 noiembrie 1922.

Poster al companiei aeriene  FOTO Airline Timetable
Poster al companiei aeriene FOTO Airline Timetable

Ruta a fost denumită „Săgeata Orientului” și constituia o alternativă la celebrul Orient Express. Pentru a fi mai eficientă, compania a început să efectueze zboruri de noapte, reducând astfel timpul necesar unei călătorii.

În 1925, orașul Galați a devenit prima destinație internă românească pentru linia aeriană, în urma unui experiment care a durat 62 de zile, pentru a se verifica rentabilitatea liniei. Pe timpul experimentului, linia a fost deservită de avioane Potez XV și piloți militari aflați sub comanda Direcției Aviației Civile, subordonate Ministerului de Război, potrivit sursei citate.

Reclamă cu traseele, pe care apare și cursa spre România FOTO Airline Timetable
Reclamă cu traseele, pe care apare și cursa spre România FOTO Airline Timetable

Anul următor, în 24 iunie 1926, a avut loc prima cursă internă oficială a CIDNA (Compania Internațională de Navigație Aeriană), noua denumire a CFRNA, pe ruta București - Galați - Iași - Chișinău.

Activitatea societății CIDNA s-a încheiat în 5 august 1933, când a fost înglobată în compania Air France. Societatea româno-franceză a lăsat o moștenire ce continuă în secolul al XXI-lea în Franța prin Air France și în România - prin Tarom.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite