Protest spontan la Finanţele Publice din Alba Iulia pentru salarii mai mari: peste 100 de angajaţi au întrerupt lucrul
0Peste 100 de ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba au declanşat, marţi dimineaţa, un protest spontan, în holul sediului din Alba Iulia. Funcţionarii solicită salarii mai mari şi se opun Ordonanţei Guvernului prin care se vor majora doar salariile angajaţilor din structurile centrale.
Salariaţii din Alba şi-au încetat, temporar, activitatea deoarece Guvernul a decis o majorare de peste 50 la sută, de la 1 noiembrie 2015, doar pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice şi al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.
”Oamenii sunt nemulţumiţi şi au încetat, astăzi, munca în urma emiterii Ordonanţei 47/2015 prin care au crescut drepturile salariale pentru angajaţii Ministerului de Finanţe, aparat propriu, ANAF şi Direcţia Marilor Contribuabili. Acest fapt i-a determinat să protesteze considerând că este o mare nedreptate pentru noi, cei din teritoriu, care contribuim la fel la colectarea impozitelor şi taxelor şi a sumelor la bugetul de stat consolidat. Este o mare nedreptate pentru noi, care am aşteptat legea unitară a salarizării, să crească drepturile salariale, şi nu s-a întâmplat acest lucru, şi considerăm că este o discriminare, totală, legată de retribuţia muncii. Este aceeaşi muncă efectuată atât de noi, în teritoriu, cât şi de ei. Nu vedem de ce aceste creşteri au fost făcute doar pentru cei din cadrul Ministerului”, a spus Florin Oană, preşedintele Sindicatului Liber din cadrul Finanţelor Alba, pentru ziarulunirea.ro.
Florin Oană a precizat că angajaţii din teritoriu nu se aşteaptă ca drepturile salariale să crească la fel ca şi la centru, însă nu este corect ”să se facă o asemenea discrepanţă”. Acesta a precizat că ”Ordonanţa a fost făcută pe şest” şi nu a fost comunicată nici la Comisia Economică de Dialog Social. Acesta a mai precizat că protestul va continua până va veni o ”informaţie de la nivelul Ministerului de Finanţe că se va face dreptate”. Florin Oană a mai afirmat că astfel de proteste spontane au fost declanşate şi la Bucureşti, Timişoara, Sibiu sau Cluj.
Foto: alba24.ro
O persoană care lucrează în cadrul instituţiei din 1981 a afirmat că protestul spontan organizat astăzi este în ideea de a uniformiza sistemul de salarizare pentru tot personalul. ”Tot personalul care lucrează în judeţe face aceeaşi muncă. Poate chiar mai complexă, câteodată. Munca personalului din administraţiile judeţene este foarte importantă în colectarea veniturilor. Protestul este în asentimentul tuturor care lucrează în sistem. Vrem un tratament egal, nu discut mărirea salarială în procente. Nu vă pot spune cât va mai dura acest protest. Dacă suntem buni, şi apreciaţi, suntem cu toţii, dacă nu, nu”.
Un alt angajat a afirmat că ”din nou, cei care muncim, am fost daţi la o parte, iar cei din cadrul Ministerului, respectiv din aparatul propriu, şi-au dat mărirea peste noapte”. Un alt funcţionar a precizat că în toate judeţele ţării sunt oameni nemulţumiţi şi cer o mărire salarială, procentual, la fel ca şi angajaţii din cadrul Ministerului deoarece sunt ”mult mai expuşi”, ei fiind cei care colectează taxele şi impozitele. Protestul a început la ora 8.30, iar angajaţii spun că se va termina ”în funcţie de semnalele din ţară”.