Programul Adoptă o Casă la Roşia Montană, nominalizat la premiul UE pentru arhitectură contemporană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din timpul unei activităţi de restaurare
Imagine din timpul unei activităţi de restaurare

Programul Adoptă o Casă la Roşia Montană a fost nominalizat pentru Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Premiul Mies van der Rohe 2022.

„Este o veste care ne bucură enorm şi care ne aşază într-o companie foarte selectă de proiecte europene de excepţie. Această nominalizare acordată unui program dedicat patrimoniului şi comunităţii, cu o puternică componentă participativă (dar şi una educativă) este un semnal valoros că pentru Europa patrimoniul, restaurarea, întoarcerea către necesităţile şi resursele comunităţii sunt componente valoroase ale fenomenului arhitectural contemporan”, au transmis reprezentanţii ARA, cei care derulează acest program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană. 

Programul a fost iniţiat în 2012 în parteneriat cu comunitatea locală interesată de protejarea patrimoniului şi a drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană şi stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zonă şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştere şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. 

Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi. Nouă obiective-proiect din Roşia Montană sunt astăzi în diferite faze de intervenţie prin intermediul acestui program.

„Patru au fost finalizate sau preluate de beneficiar. Cele două predate sunt casa parohiala greco catolică pentru care Institutul Naţional al Patrimoniului a iniţiat procedura de finanţare a lucrărilor şi Casa Petri, una dintre primele intervenţii aici şi care s-a bucurat de aportul consistent al proprietarului, care apoi s-a implicat, inclusiv financiar în intervenţiile noastre şi pe alte obiective. Casa parohială unitariană, şi ea în stadiu avansat de finalizare şi utilizată deja de ani buni, este cumva o situaţie ideală: o clădire istorică folosită integral pentru comunitate (locală sau extinsă) - de la găzduirea activităţilor cu voluntari Adoptă o casă, până la cele ale Cercetaşilor din localitate şi recent, amenajarea unui spaţiu dedicat elevilor care doresc să participe la şcoala online şi nu au infrastructura necesară acasă - toate acestea în strânsă colaborare cu comunitatea locală”, spune Claudia Apostol, arhitectă şi membră fondatoare a Asociaţiei ARA.

Pe lângă clădiri istorice sau biserici, asociaţia şi-a propus să restaureze şi Lapidariumul Muzeului Mineritului. ”Este un program dinamic, adaptat la urgenţe şi resurse, mult subdimensionat, din păcate, faţa de nevoile imense pe care le are patrimoniul Roşiei Montane”, afirmă Claudia Apostol.

Vă mai recomandăm şi:

 

Petiţie pentru trecerea unui drum turistic de la Romsilva în administrarea comunei Şugag. Legătura cu Klaus Iohannis

 

O companie din Singapore are singura ofertă pentru concentratul produs de compania minieră Cupru Min Abrud

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite