Primar condamnat pentru abuz în serviciu, în localitatea cu cel mai mare zăcământ de aur din Europa. Cum se apără edilul PNL

0
Publicat:

Judecătoria Câmpeni a motivat hotărârea prin care l-a condamnat pe primarul comunei Roșia Montană la a pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. La Roșia Montană este cel mai mare zăcământ de aur din Europa.

Primarul PNL Eugen Furdui FOTO Adevărul
Primarul PNL Eugen Furdui FOTO Adevărul

Instanța i-a interzis lui Eugen Furdui, primarul liberal al comunei Roșia Montană din județul Alba (unde este cel mai mare zăcământ de aur din Europa), dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat timp de 2 ani și 8 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Acesta este acuzat că a emis o dispoziţie prin care a dispus numirea unei persoane, începând cu data de 1 septembrie 2020, în funcţia publică de execuţie de consilier achiziţii publice, contrar prevederilor Codului administrativ, care, la acel moment, impuneau ocuparea funcţiei doar prin concurs.

Persoana respectivă a ocupat funcția în perioda 1 septembrie 2020 – 1 aprilie 2021. Nelegalitatea dispoziţiei de primar din 31 august 2020 a fost constatată atât de Instituţia Prefectului Alba, cât şi de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Ambele instituţii au solicitat anularea dispoziţiei, dar primarul a considerat că atât timp cât documentul a produs efecte juridice, acest lucru poate fi realizat doar de către instanţa de judecată.

Potrivit documentului, primarul Eugen Furdui a declarat în fața instanței că acuzaţia care i se aduce nu est reală, întrucât activitatea întreprinsă avea ca temei obligaţia stabilită prin Codul administrativ.

„Potrivit noului Cod administrativ exista obligaţia de a fi numit ca funcţionar public, funcţionarul care exercita activităţi într-un procent mai mare de 50% în domeniul achiziţiilor publice. În acest sens s-a referit la faptul că HCL nr. 21/04.11.2019 a fost emisă cu respectarea dispozițiilor legale, aceasta prevăzând mai multe măsuri în afara celei care o priveşte pe martora (…). În situaţia în care ANFP ar fi constatat motive de nelegalitate pentru aceea hotărâre, aceasta putea refuza înregistrarea. Recunoaşte că s-a primit o adresă din partea ANFP, care cuprindea anumite observaţii în legătură cu situația măsurilor dispuse prin aceea hotărâre. În baza respectivei hotărârii, începând cu luna ianuarie 2020 au fost întreprinse măsurile pentru emiterea dispozițiilor aferente, consultându-se cu personalul de specialitate”, a spus primarul Furdui.

Fără prejudiciu pentru UAT Roșia Montană

Eugen Furdui a mai susținut că prin emiterea dispoziţiei care o priveşte pe martora (…) nu a cauzat vreun prejudiciu la nivelul UAT Roșia Montană, întrucât postul a fost transformat de la un compartiment la un altul cu mutarea persoanei care îndeplinea activitatea de achiziţii publice. De altfel, nici Consiliul Local Roșia Montană nu s-a constituit parte civilă în dosar.

„A considerat că prin activităţile întreprinse nu a încălcat legea, că a respectat dispoziţiile Codului administrativ şi nu a făcut altceva decât să pună în aplicare o hotărâre de consiliu local”, a mai spus edilul, potrivit sursei citate.

Instanța de judecată a respins apărarea primarului și l-a găsit pe aceste vinovat de săvârșirea infracțiunii: „Atitudinea inculpatuluifaţă de fapta săvârşită şi faţă de urmările acesteia îmbracă forma vinovăţiei în modalitatea intenţiei directe, întrucât a prevăzut rezultatul faptei de abuz în serviciu, urmărind producerea acestuia prin săvârşirea faptei”.

Magistratul a precizat că, după adoptarea Codului administrativ prin OUG 57/2019, a existat posibilitatea de a fi dobândită calitatea de funcţionar public în urma transformării posturilor de natură contractuală care implicau desfăşurarea de activităţi cu caracter de prerogative de putere publică, fapt care se putea realiza până la data de 1 ianuarie 2020.

„În această situație, fiind depășit termenul stabilit de legiuitor până la care se puteau efectua transformările de posturi de natură contractuală care presupuneau desfăşurarea unor activităţi ca prerogative de putere publică în funcție publică de execuție echivalentă, funcţia publică putea fi dobândită numai prin concurs”, se mai susține în hotărâre.

Eugen Furdui a contestat decizia instanței de fond, dosarul urmând să fie judecat și la Curtea de Apel Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite