Patru biserici evanghelice din Alba şi Sibiu, vechi de peste 600 de ani, vor fi restaurate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentele istorice nu au mai fost reparate de zeci de ani. Foto: evang.ro
Monumentele istorice nu au mai fost reparate de zeci de ani. Foto: evang.ro

Patru biserici evanghelice din Alba şi Sibiu, monumente de arhitectură înscrise în Lista Monumentelor Istorice, vor fi restaurate printr-un proiect al Institutului Naţional al Patrimoniului.

O licitaţie care prevede elaborarea de studiile fundamentare şi investigaţii în vederea întocmirii proiectului de consolidare, restaurare şi punere în valoare a fost publicată joi în SEAP şi are o valoare estimată totală de 438.906 lei. Monumentele vizate sunt bisericile evanghelice din Vingard (Alba), respectiv cele din Ţapu, Păuca şi Ruşi, toate trei din judeţul Sibiu. 

Antreprenorul va furniza în final o scanare laser 3D integral a monumentului, un releveu geometric de arhitectură, studio topographic, releveul degradărilor, expertiză geotehnică, studio archeologic, expertize privind componentele artistice, expertiză tehnică, studio istoric-arhitectural etc. Durata estimată a contractului este de 12 luni. Ulterior, pe baza acestor documentaţii se va trece la faza de restaurare a monumentelor.

Biserica evanghelică de la Vingard a fost ridicată la 1461. Se încadrează în stilul gotic târziu, iar construcţia ei poate fi legată de acelaşi Johannes Gereb de Vingard, de la care comunitatea saşilor din Câlnic cumpăra, prin 1430, cetatea nobiliară din satul respectiv. 

Materialul de construcţie folosit este piatra de Ighiu, din care au fost ridicate atât zidurile, cât şi ancadramentele ferestrelor, portalul de la vest şi cel de la sud, dar şi plastica ce decorează faţada de vest şi interiorul. Masivitatea construcţiei este susţinută de contraforturi, în număr de 15, ce susţin de jur-împrejur monumentul. În secolul al XVIII-lea biserica a mai suferit la interior câteva completări de factură barocă, printre care şi altarul, datat 1715. Ultima restaurare datează din anul 1954.

biserici restaurare

Biserica de la Vingard. Foto: evang.ro

Biserica fortificată din Ţapu, comuna Micăsasa, a fost construită în secolul XV. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate este format din biserică, incinta fortificată, cu turn de poartă şi acces secundar fortificat. Construită din piatră bătută de carieră, biserica datează de la începutul secolului al XV-lea, aşa cum reiese din formele stilistice caracteristice goticului târziu. Pe peretele din nordul corului se poate vedea o nişă de tabernacul cu un frumos baldachin, ferestrele corului păstrând încă mulurile traforate în arc frânt. Într-o cu totul altă etapă s-a alipit sacristia pe latura nordică a corului, pentru ca în anul 1838 să fie adăugat portalul nordic cu portic.

biserici restaurare

Biserica fortificată din Ţapu. Foto: evang.ro

Despre biserica din Păuca, unii autori susţin că a fost construitã în sec. al XIII-lea. Cert este că la 1309 este menţionat „Duae Turres” (două turnuri). La 1418 la Pãuca a fost înfiinţatã o mănăstire, din care călugării au fost îndepărtaţi în anul 1500 de către regele Ioan al II-lea Sigismund Zapolya. În sec. XVI-lea are loc transformarea bisericii într-o bisericã goticã, cele douã turnuri fiind reunite într-un singur turn cu plan rectangular. Turnurile s-a prăbuşit după o furtună din 1910, fiind nevoie de refacerea acoperişului.

biserici restaurare

Biserica de la Păuca. Foto: evang.ro

Biserica fortificată din Ruşi a fost reconstruită în 1782. Este înconjurată de un zid de apărare şi are în partea de vest un turn de clopote. Altarul baroc datează din anul 1641. Baldachinul amvonului, din 1764, şi orga, datată 1805, poartă şi ele caracteristicile stilului baroc. Tăbliile balustradei tribunei au fost pictate cu sfinţi şi stema satului Ruşi, în anul 1783,. Ultimele lucrări de reparaţii au fost executate în anul 1990.

Vă mai recomandăm:

 

Stâlpii funerari şi „pasărea-suflet“ de pe Valea Sebeşului, tradiţii ce se păstrează de 2000 de ani FOTO

 

Cum s-a mobilizat comunitatea dintr-un oraş ardelean în sprijinul refugiaţilor: TIR-uri cu ajutoare în Ucraina, mii de pachete pentru cei din trenuri

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite