Obiecte unicat, vechi de aproape 2000 de ani, descoperite la Alba Iulia. Misterul unor bijuterii din aur FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii de la Muzeul Unirii au realizat descoperiri importante în cadrul unei activități de descărcare arheologică derulată în zona Dealului Furcilor din Alba Iulia, pe un teren unde urmează să se extindă cimitirul municipal.

Obiecte descoperite în timpul cercetării arheologice FOTO Muzeul Unirii & Adevărul
Obiecte descoperite în timpul cercetării arheologice FOTO Muzeul Unirii & Adevărul

Lucrarea a fost finanțată de Primăria Alba Iulia cu suma de 12.500 de lei. Arheologii s-au declarat „uimiți” de rezultatele obținute în cele aproximativ 60 de zile de săpături. 

„Au fost găsite un număr de 56 de complexe arheologice, din care 19 sunt complexe funerare, morminte din perioada romană. Dintre acestea cinci sunt de înhumare, iar restul de incinerație. Au mai fost descoperite opt piese de aur, un vas din bronz unicat la nivelul provinciei Dacia, singurul găsit la Apulum, precum și sute de bucăți de vase ceramice, precum și piese de podoabă din aur A mai fost găsită o coasă, databilă la mijlocului secolului al III-lea, piesă foarte rară pentru Dacia romană și unicat pentru Apulum”, a declarat arheologul George Bounegru.

Arheologul George Bounegru FOTO Adevărul
Arheologul George Bounegru FOTO Adevărul

O parte din obiectele descoperite au fost restaurate de specialiștii muzeului, cum ar fi vasul din bronz, câteva monede și mai multe vase ceramice ce au fost reconstituite din bucățile scoase la suprafață în timpul săpăturilor. Tipurile ceramice au permis o datare foarte strictă, în prima jumătate a secolului al II-lea.

„Coasa a fost găsită într-un complex arheologic, alături de ceramică şi de o monedă de la Filip Arabul, datată între 244-249 d. Hr. Deci, avem un complex arheologic de la finalul epocii romane din Dacia”, a completat George Bounegru. Potrivit acestuia, mormintele fac parte din nectopola de pe dealul Furcilor, dar sunt dintr-o o fază timpurie a necropolei.

Șantierul arhologic și coasa din perioada romană FOTO Adevărul
Șantierul arhologic și coasa din perioada romană FOTO Adevărul

Descoperirile se încadrează cronologic mai multor epoci istorice. Cronologic, cele mai vechi aparțin fazei a III-a a culturii Coțofeni, datate aproximativ la începutul mileniului III a Chr.! Materialele arheologice descoperite sunt reprezentative pentru această perioadă.

Piese de aur într-un mormânt de incinerație al unei femei

Piesele de aur au fost descoperite într-un mormânt de incineraţie al unei femei înstărite. „Marea majoritate a mormintelor de epocă romană au fost jefuite încă din epocă. Avem aici nişte cazuri fericite, în care mormintele nu au fost jefuite. În momentul în care am decis să intru să curăţ aceste morminte, nu se vedea niciuna dintre piesele de aur. Dar se vedeau alte elemente, care ne indicau că este un mormânt extrem de bogat. Se vedea toarta vasului de bronz, dar se mai vedea şi altceva. Nişte fragmente de bronz, care proveneau de la o cutie de toaletă.

Mormânt de incinerație FOTO Muzeul Unirii
Mormânt de incinerație FOTO Muzeul Unirii

Se obişnuia în epoca romană ca în mormintele de femei să pună şi cutii în care femeile păstrează farduri şi parfumuri. Şi noi am găsit o astfel de cutie. A fost momentul în care am decis să curăţ mormintele. Piesele de aur erau împrăştiate, alături de oase, în întreg mormântul. La început, nu ne-am dat seama despre ce este vorba, apărând doar 2 mărgele, dar apoi găsind şi acea monedă prinsă cu aur ne-am dat seama că avem un pandantiv, o monedă republicană care estre păstrată cel mai probabil datorită numelui care este trecut pe monedă şi un cercel. A mai fost un mormânt cu al doilea cercel, care la fel a avut înăuntru o cutie de toaletă”, a explicat arheologul Ilie Lascu.

Sutele de bucăți din ceramică scoase la suprafață FOTO Muzeul Unirii
Sutele de bucăți din ceramică scoase la suprafață FOTO Muzeul Unirii

Atât vasul de bronz, unic în peisajul descoperirilor funerare de la Apulum, cât și piesele din aur sunt susceptibile de a face parte din categoria Tezaur, pentru ele declanșându-se procedura de clasare. Vasul din bronz face parte din categoria balsamaria cu corpul globular fără decor, având atașele torții decorate antropomorf.     

Tot un unicat pentru provincia Dacia, este o fibulă de bronz care are reprezentată doi cai. „Mai sunt piese pe care este reprezentat un  singur cal, dar cu doi cai nu am găsit în bibliografie”, a completat Lascu. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite