Muzeul din Aiud, aflat în pericol de prăbuşire, este modernizat prin proiectul de restaurare a Cetăţii medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeele din Alba se prezintă, în general, în condiţii bune ca urmare a preocupării administratorilor în întreţinerea clădirilor. O situaţie mai delicată se înregistrează la Aiud, unde din cauza pericolului de prăbuşire a tavanului s-a decis mutarea colecţiilor şi demararea unui proiect de consolidare.

Una dintre clădirile aflate în pericol de prăbuşire este tocmai castelul principelui Gabriel Bethlen din incinta Cetăţii Aiudului, în care funcţionează acum Muzeul de Istorie, una dintre cele mai vechi instituţii de profil din ţară. 

Într-un catalog din 1796,  apare cu titlul de „Raritatum et Rerum Naturalium Museum“, ceea ce înseamnă un muzeu al rarităţilor şi lucrurilor naturale. De câteva luni, aici a început un proces de restaurare şi consolidare care cuprinde şi alte zone ale Cetăţii. Până acum, s-au făcut intervenţii la tencuila de pe faţada fostului Palat Princiar, de la parterul şi etajul întâi al clădirii şi a fost înlocuită şarpanta. Conform proiectului, va fi curăţată întreaga tencuială interioară a Castelului Bethlen.    

„Cladirea muzeului avea nevoie urgentă de reabilitare. În primul rând, mă refer la structura clădirii, dar şi la aspectul şi funcţionalitatea acesteia. Ştim foarte bine că reclama este pe un loc fruntaş în economía de piaţă. Aspectul exterior al unei clădiri are tocmai acest rol de reclamă a instituţiei pe care o găzduieşte. Felul în care arăta clădirea muzeului un era deloc un atu în atragerea de vizitatori. Chiar dacă colecţiile muzeului sunt valoroase şi afluxul de turişti din Aiud este, aş putea spune, mulţumitor, mulţi dintre aceştia evitatu să viziteze muzeul“, a declarat directorul Muzeului de Istorie din Aiud, Paul Scrobotă. Până la finalizarea lucrărilor, expoziţia de bază a muzeului a fost închisă.

Colecţiile de aici sunt cunoscute în ţară şi străinătate. „De menţionat ar fi depozitul de bronzuri de la Aiud, «piesa de rezistenţă», să-i  zicem. Colecţiile sunt şi din domenii ce ţin de istorie şi, bineînţeles, din alte perioade. Aş aminti aici colecţia „Fenichel Samuel“ ce conţine piese trimise din Papua Noua Guinee, la sfârşitul secolului XIX“, a afirmat istoricul.

Muzeul prezintã în expoziţia de bazã vestigii arheologice, însoţite de material (texte, etichete, material ilustrativ), prin intermediul cãrora se reconstituie istoria meleagurilor aiudene. La parter se reconstituie istoria Aiudului şi a împrejurimilor sale de la sfârşitul paleoliticului şi pânã în pragul constituirii statului dac centralizat condus de Burebista. 

La etajul clãdirii vizitatorul va avea posibilitatea sa vadã, la redeschidere, mãrturii din epoca anticã, perioadă prefeudalã, feudală şi modernă. Acestea sunt vestigii (cu precădere ceramică) din aşezãri ce dateazã din fază clasicã a culturii daco - getice (epoca Burebista - Decebal), material ceramic, podoabe, inscripţîi şi sculpturi de facturã provincialã romanã dar şi de import, mãrturii ale convieţuirii daco - romane ieşiţe la suprafaţã cu ocazia unor sãpãturi arheologice (Aiudul de Sus - villa rustică Aiud -"Cetãţuie", Ciumbrud, Cicãu etc.), vestigii (material ceramic, arme, piese de harnaşament, podoabe) din secolele IV - IX p Chr., inclusiv de la neamuri de migratori (gepizi, slăvi, avari, maghiari).

Perioadele modernă şi contemporană sunt reprezentate prin piese din material ceramic, arme albe şi de foc, diferite accesorii militare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite