Model italian de creştere a mobilităţii forţei de muncă pentru AJOFM-urile din regiunile Centru şi Nord-Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin proiect se caută soluţii pentru creşterea mobilităţii forţei de muncă
Prin proiect se caută soluţii pentru creşterea mobilităţii forţei de muncă

Mobilitatea forţei de muncă este unul dintre subiectele care preocupă în ultimii ani mediul socio-economic şi politic. Este văzută de specialiştii din domeniu ca un răspuns la provocările pe care procesul de globalizare şi dezvoltarea accelerată de noi tehnologii le implică. Acest fapt determină accentuarea preocupărilor şi studiilor în domeniu, care să-i dea libertate angajatului să-şi practice meseria acolo unde există oportunităţi.

Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) din regiunile Centru şi Nord Vest au încheiat un Acord cadru „Mobilitate  pentru ocupare sustenabilă“, prin care s-au angajat să crească gradul de mobilitate a forţei de muncă, ocupaţională şi geografică.  Dezideratul este pus în practică prin proiectul„MOBILitate=Adaptare+Succes” - Stimularea mobilităţii forţei de muncă corelată cu dinamica pieţei muncii la nivel inter-regional”.  Proiectul are la bază un parteneriat format din beneficiarul finanţării, AJOFM Mureş, SC Tobimar Construct SRL Alba Iulia, AJOFM Satu-Mare şi  Obiettivo Lavoro SPA, Italia, organizaţii cu expertiză în furnizarea de servicii individualizate de stimulare a  mobilităţii forţei de muncă.

Modelul italian de stimulare a mobilităţii

Soluţii pentru creşterea numărului de persoane care să practice mobilitatea geografică şi ocupaţională au fost prezentate de partenerii italieni ai proiectului, în cadrul unui program de internship, ce a avut loc în perioada 08-12 aprilie 2013, în Italia. Au participat angajaţi din cele 12 AJOFM-uri din regiunile Centru şi Nord Vest, care se ocupă de stimularea mobilităţii forţei de muncă,  informarea şi consilierea profesională a şomerilor, medierea muncii.

Organizatorii  stagiului de învăţare practică au prezentat cum funcţionează serviciile pentru mobilitatea profesională şi teritorială în oraşele italiene  Bologna şi Modena. Unul dintre instrumentele de lucru prezentate a fost „Bilanţul competenţelor profesionale“, o tehnică de orientare ce permite unei persoane să-şi facă o autoevaluare a competenţelor profesionale. Metoda  poate fi aplicată şomerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi celor dispuşi să practice mobilitatea între angajatori şi profesii diferite. Instrumentul poate fi pus în practică cu ajutorul testelor  grilă sau a chestionarelor de auto-evaluare şi permite cunoaşterea în detaliu a pieţei muncii şi a nevoilor sale. În Italia metoda a ajuns să fie sinonimă cu consultanţa de orientare profesională a adulţilor. Specialiştii AJOFM  au participat şi la o serie de exerciţii practice de identificare a soluţiilor  concrete care-i fac pe angajaţi să  fie mobili  pe piaţa muncii.

Centru inter-regional de mobilitate

Unul dintre cele mai importante rezultate ce va prinde contur prin proiect este un „Centru inter-regional pentru Mobilitate“, la care vor avea acces gratuit Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă din Regiunile Centru şi Nord -Vest. Platforma de relaţii publice va fi şi în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Proiectul se va derula până în noiembrie 2013 şi este co-finanţat de Fondul Social European  prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Domeniul major de intervenţie  4.1 – ”Întărirea capacităţii SPO pentru furnizarea serviciilor de ocupare”(Articol scris de Nicu Neag).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite