Mită pentru deszăpezire pe Transalpina. Afacerist controversat, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

0
Publicat:

Un afacerist din Bistriţa-Năsud, implicat în afaceri de exploatare a lemnului în mai multe judeţe din Transilvania, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 5 ani de închisoare pentru dare de mită, într-un dosar de corupţie judecat la Alba Iulia.

Afaceristul a dat mită pentru deszăpezirea unui drum care era închis iarna FOTO Adevărul
Afaceristul a dat mită pentru deszăpezirea unui drum care era închis iarna FOTO Adevărul

Dosarul se află în procedură de rejudecare. În hotărârea anterioară, anulată la Curtea de Apel, afaceristul a primit 6 ani de închisoare în regim de detenție. Decizia de rejudecare a fost luată pentru că în faza camerei preliminare, la Tribunalul Alba, inculpatul a fost apărat de un avocat stagiar, care nu avea dreptul să depună concluzii decât la nivel de judecătorie.

Nistor Emil a fost trimis în judecată în iulie 2021, fiind acuzat că a oferit 8.000 de lei mită unui şef de la Secţia de Drumuri Naţionale Alba pentru deszăpezirea unei porţiuni din DN 67C (Transalpina) pentru ca afaceristul să poată exploata lemnul contractat în Munţii Sebeşului.

Hotărârea de condamnare a fost pronunţată de Tribunalul Alba în 28 noiembrie 2023 şi nu este definitivă. Magistratul l-a condamnat pe afacerist la 2 ani de închisoare pentru dare de mită şi a anulat suspendarea unei pedepse din 2018, de 3 ani, dispunând, în final, executarea de către Emil Nistor (63 ani) a 5 ani în regim de detenţie.

Potrivit rechizitoriului, în 27 martie şi 2 aprilie 2020, „inculpatul, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a remis, prin intermediul unei terţe persoane, suma totală de 8.000 lei coinculpatului, în vârstă de 33 ani, pentru ca acesta din urmă să-şi îndeplinească o atribuţie de serviciu, în calitatea sa de şef district în cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Alba, respectiv pentru a dispune deszăpezirea unui sector al DN 67 C, situat la limita judeţelor Alba şi Vâlcea, sector de drum ce era închis circulaţiei publice”. Este vorba despre tronsonul din Transalpina care este închis circulaţiei în perioada iernii.

„Ăsta-i un om slăbănog care nu ştie să-şi facă organizarea”

Administratorul firmei nu a recunoscut că ar fi dat şpagă, însă funcţionarul public a declarat că „a primit banii în semn de mulţumire, respectiv să cinstească oamenii pentru treaba bine făcută şi că în acest mod inculpatul îşi poate începe exploatarea mai repede, acreditând ideea că acei bani au fost remişi după îndeplinirea activităţii de deszăpezire”.

Procurorii au interceptat telefoanele şi au descoperit mai multe discuţii referitoare la şpaga pentru deszăpezire. „La data de 25.03.2020, cu două zile înainte de a se remite prima tranşă de bani, inculpatul vorbeşte cu cu martorul plângându-se angajatului că nu-şi face datoria şi nu merge să deszăpezească drumul acolo unde ei au nevoie, foarte relevant fiind faptul că în această conversaţie îi spune:

«Ăsta-i un om slăbănog care nu ştie să-şi facă organizarea» şi «Numai că bani i-ar trebui cât de mulţi că i-am promis 80 de milioane pentru a deschide drumul». Astfel şi inculpatul ştia exact despre ce este vorba, respectivă că acei bani au fost daţi strict pentru a deszăpezi acea porţiune de drum atunci când acesta era nepracticabil şi închis circulaţiei”, se arată în motivarea Tribunalului Alba.

În aprilie 2021, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul funcţionar public (Jinar Adrian), fiind stabilită pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Acesta a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite