Milioane de lei din proxenetism, bani „spălaţi“ prin firme şi imobile cumpărate cu interpuşi. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, audiat ca martor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rechizitoriul întocmit de procurori DIICOT Alba Iulia, prin care a fost trimisă în judecată gruparea formată din 15 persoane din zona municipiului Blaj, acuzaţi de proxenetism şi spălare de bani, indică obţinerea de către inculpaţi, în urma comiterii infracţiunilor, a unor sume de 2.395.988 de lei, respectiv 183.758 de euro.

Principalul artizan al infracţiunilor de spălare a banilor a fost, ca şi în cazul celor de proxenetism, liderul grupării, Boitor Ioan Sorin Cristian. Acesta a utilizat aproape toate metodele posibile pentru a ”spăla” banii obţinuţi din activităţile de proxentism desfăşurate în mai multe ţări din vestul Europei. Datorită acestor acţiuni, au aderat la comiterea faptelor considerate ilegale şi au devenit inculpaţi părinţii acestuia pe care i-a folosit în operaţiunile fiananciare derulate de-a lungul anilor. Boitor este trimis în judecată pentru 8 infracţiuni de spălare de bani în formă simplă şi 4 în formă continuată, acestea din urmă cu un total de 380 de acte materiale.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2003 - mai 2014, la diferite intervale de timp a predat sume de bani provenite din activităţiile de proxenetism internaţional către mama sa sume de bani folosite de acesta la creditarea unei societăţi comerciale din Blaj. În total, este vorba despre suma de 665.320 lei (179.423 euro în echivalent la cursul BNR de la data efectuării operaţiunii). Au fost identificate un număr de 357 operaţiuni de creditare societate, parte din fonduri fiind folosite la achiziţia unui teren şi a unui autoturism de către Boitor Ioan Sorin Cristian, în procesul de achiziţie şi înmatriculare fiind interpusă societatea comercială. Fondurile au fost reciclate, fiind retrase între timp din societate, printr-un nr. de 123 operaţiuni de restituire, în sumă totală de de 241.445 de lei, restul rămând în soldul creditor. 

Acelaşi inculpat, în perioada septembrie 2006 - septembrie 2010, a predat sume de bani, provenite din activităţiile de proxenetism internaţional, către mama sa care a creditat în opt rânduri conturile bancare deschise la BCR pe numele ei, cu suma totală de 140.438 lei (35.705 de euro). Ulterior au fost scoase din conturi mai multe sume de bani, cu care a fost achiziţionat un imobil din Blaj, care a fost vândut după o perioadă de timp, iar banii au fost viraţi în contul din Germania deschis pe numele inculpatului Boitor.

”Fondurile infracţionale au fost transferate de la inc. Boitor Ioan Sorin Cristian la inc. Boitor Otilia, au fost depuse în conturile bancare deschise pe numele acesteia din urmă, folosite la achiziţia unui imobil pe numele unei alte persoane, fiind astfel ascunsă originea fondurilor şi disimulată adevărata natură a proprietăţii fondurilor şi a dispoziţiei asupra acestora, disimulare continuată ulterior prin alte tehnici de spălare şi anume: deschidere depozite, retragere numerar, deschide cont curent economii, lichidare depozit, lichidare cont curent economii, transfer între conturi, achiziţie şi vânzare obligaţiuni, vânzare imobil, transfer preţ rezultat din vânzare în contul inc. Boitor Ioan Sorin Cristian, toate aceste tehnici având drept scop disimularea cât mai bine a produsului infracţional şi îndepărtarea acestuia de sursa infracţională/ infracţiunea premisă, pentru a-i da aparenţă de legalitate”, se afirmă în rechizitoriul întocmit de procurori de la DIICOT Alba Iulia.

Autoturism de lux cumpărat cu bani din activităţile de proxenetism

”Fondurile infracţionale au fost depuse în conturile bancare deschise pe numele acesteia din urmă, folosite la achiziţia unui imobil pe numele unei alte persoane, fiind astfel ascunsă originea fondurilor şi disimulată adevărata natură a proprietăţii fondurilor şi a dispoziţiei asupra acestora, disimulare continuată ulterior prin alte tehnici de spălare”, se afirmă în rechizitoriu. De asemenea, în cursul anului 2008, când Boitor a achiziţionat cu suma de 63.680 euro un apartament situat în Cluj-Napoca, fiind interpus bunicul acestuia. În august 2011, apartamentul a fost înstrăinat de către una dintre ”iubitele” acestuia cu suma de 152.354 lei (35.891 în echivalent euro, sub preţul de achiziţie). Aceeaşi modalitate a fost aplicată în legătură cu un alt apartament cumpărat în 2008 cu 114.500 lei şi revândut în anul 2011, în schimbul sumei de 144.265 lei. Tot cu ajutorul mamei sale, inculpatul este acuzat că a ”spălat” în perioada 2014 - 2016 suma de 101.000 lei, în timp ce prin interpunea concubinei sale a cumpărat, tot în Cluj-Napoca, un imobil cu suma de 174.000 euro plătită în numerar.

image

În aprilie 2012, cu fonduri obţinute din infracţiuni de proxenetism international, Boitor a achiziţionat cu suma de 86.000 euro din Germania un autoturism marca Porsche Panamera 4 970 GA 22, an fabricaţie 2011, pe care l-a înmatriculat în România pe numele mamei sale, în baza unui contract fictiv de vânzare-cumpărare potrivit căruia a vândut către mama sa acest autoturism cu 44.000 de euro. ”Ulterior autoturismul a fost vândut fictiv înapoi către inc. Boitor Ioan Sorin Cristian, menţinându-se un preţ de 5.000 euro, şi înmatriculat pe numele acestuia în Germania, prin aceste operaţiunii fiind ascunsă, disimulată adevărata natură asupra proprietăţii şi dispoziţiei aututrismului, inclusiv asupra fondurilor de 86.000 euro ce au asigurat achiziţionarea sa”, se mai susţine în rechizitoriul procurorilor.

În cursul lunii august 2013, a achiziţionat un imobil în Blaj cu suma de 85.000 lei (echivalentul a 19.209 euro), în contractul de vânzare cumpărare fiind interpus ca şi cumpărător tatăl său. Apartamentul a fost vândut în cursul lunii mai 2015 cu suma de 23.000 euro, din care suma de 22.000 euro a fost virată de către cumpărătoare direct în contul bancar din Germania al liderului gupării. În martie 2013, cu ajutorul unui prieten a transferat în Germania suma de 45.000 de euro, cu care a achiziţionat o locuinţă în Augsburg. Tot în 2013, liderul grupării a cumpărat un teren în Cluj-Napoca de a preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, pe atunci senator. Procurorii susţin că suma de 225.000 de euro plătită cash provine, de asemenea, din activitatea de proxenetism. De altfel, Alin Tişe şi soţia acestuia, acre este de profesie notar, au fost audiaţi ca martori la DIICOT Alba Iulia

Referitor la achiziţia acestui teren, una din fetele grupării, audiată fiind pe 6 aprilie 2016, le-a declarat procurorilor următoarele: „… Ştiu că acesta (Boitor Ioan Sorin Cristian - n.r.) şi-a cumpărat un teren în Cluj să-şi construiască un bloc. De la Dani cunosc că, în momentul în care au cumpărat terenul, au mers toţi adică Cristi Boitor, Dani Boitor, Laurenţiu Lupean şi Şarlea Valentin, cu o plasă cu 200.000 euro la Cluj; din câte ştiu, banii erau ai lui Cristi…”. Alin Tişe a afirmat, după trimiterea în judecată a grupării, că nu a ştiut despre faptele inculpatului Boitor şi că, informându-se anterior despre cumpărători a aflat că sunt dezvoltatori imobiliari, care făcuseră deja un proiect la Cluj. Până la pronunţarea unei decizi definitive, inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Te-ar putea interesa şi:

Cum spionau SUA economia României prin intermediul CIA în comunism

Ce este un autovehicul hibrid şi cum funcţionează. Noile tehnologii utilizate de marii producători de maşini

Ce este atacul de panică. Cum se declanşează, simptomele şi tratamentul recomandat în tulburările de anxietate

Arbitrajul dintre Gabriel Resources şi statul român, suspendat la Washington după demisia preşedintelui tribunalului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite