Machetă din bronz de 30.000 de euro, cu Cetatea Alba Iulia în miniatură, amplasată la intrarea în fortificaţie
0
O machetă din bronz care a costat 142.000 de lei (peste 30.000 de euro), reprezentând Cetatea Alba Iulia în miniatură, a fost amplasată în faţa Catedralei Încoronării. Macheta are rolul de a ghida turiştii şi localnicii prin Cetate, în condiţiile în care cuprinde o reprezentare în miniatură a obiectivelor turistice din interiorul fortificaţiei.
Macheta este aşezată pe un soclu din beton şi a fost ianugurată la începutul lunii iunie. Menită să vină în sprijinul celor care vor să vadă ce oferă Cetatea la capitolul obiective de vizitat, reprezentarea fortificaţiei cuprinde cele două catedrale, muzeul, Sala Unirii, porţile Cetăţii, Obeliscul şi alte monumente din zonă. Toate acestea sunt reprezentate pe macheta cu dimensiunile de 1,20 metri pe 1,60 metri, amplasată pe un soclu din piatră, în Piaţa Tricolorului. Pe lângă principalele clădiri-monument istoric, turiştii mai pot vedea, reprezentate sintetic, şi traseele din Cetate.
”Lucrarea a fost iniţial turnată în ceară, transpunerea făcându-se printr-o tehnologie specifică lucrărilor în bronz, material care se topeşte la temperatura de 1100 de grade. S-a reuşit prin această machetă identificarea cetăţii ca planimetrie, cu clădiri şi personaje, o perspectivă de ansamblu a întregului obiectiv”, a precizat, la momentul inaugurării, Ioan Bogdan, artistul care a lucrat timp de trei luni, la realizarea machetei. Valoarea lucrării este de 142.000 de lei, iar ideea realizării acesteia exista încă de la iniţierea proiectului de restaurare-modernizare de pe Latura de Vest a Cetăţii.

”Se dorea ca un monument sau o lucrare artistică să explice pe înţelesul tuturor ce locaţii şi ce repere importante sunt de văzut în cetate. În urma unui sondaj printre cei pricepuţi la a realiza o asemenea lucrare ne-am apucat efectiv de lucru. Macheta a fost gata încă din iarnă dar am mmacheta Cetatea Alba Carolina19ai completat-o ulterior cu legenda, astăzi fiind un produs finit complet, care va ajuta la orientarea turistică, la alegerea traseului dorit de fiecare vizitator în parte”, a declarat Silvia Moldovan, director tehnic în cadrul Primăriei Alba Iulia.

Reprezentanţii Primăriei Alba Iulia, la momentul dezvelirii machetei din bronz
În incinta Cetăţii Alba Iulia mai există toaleta-muzeu în valoare de 400.000 de euro şi Muzeul sitului roman Principia pentru care s-a cheltuit suma de 3,5 milioane de euro.
Pe aceeaşi temă:
Cetatea Alba Iulia îşi dezvăluie, după 300 de ani, ultimele secrete
Tur virtual spectaculos prin Cetatea Alba Carolina: „Istoria îşi retrăieşte gloria”