Judeţul Alba, în faţa unei crize a gunoaielor după sistarea depozitării în halda de la Cristian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba riscă să rămână cu deşeurile neridicate dacă autorităţile nu găsesc rapid o soluţie
Alba riscă să rămână cu deşeurile neridicate dacă autorităţile nu găsesc rapid o soluţie

Alba se află în faţa unei crize a gunoaielor după ce depozitul de la Cristian, unde erau transportate deşeurilor, nu mai primeşte deşeurile din judeţ. Autorităţile locale caută soluţii temporare până la finalizarea depozitului ecologic de la Galda de Jos.

„Studiem şi evaluăm toate posibilităţile pentru ca această perioadă intermediară, până la finalizarea rampei ce face parte din proiectul implementat de CJ Alba, să fie cât mai puţin costisitoare pentru beneficiarii direcţi ai serviciului de salubritate. Evaluăm matematic tot ce ar putea duce la costuri cât mai puţine pentru a nu creşte tarifele de colectare”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer.

Acesta a mai spus că rezilierea contractului nu va schimba graficul de colectare la nivelul municipiului. Pentru a găsi o soluţie cât mai rapidă, primarul Mircea Hava s-a deplasat la Cluj-Napoca pentru a vedea dacă se pot depozita acolo deşeurile. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi alte localităţi din judeţul Alba. Şeful Gărzii de Mediu Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat că a fost informat luni dimineaţa de unul dintre operatorii de salubritate că nu mai poate depozita la Cristian gunoiul colectat. Reprezentantul autorităţii de mediu a cerut tuturor operatorilor de salubritate din judeţ să comunice până marţi dimineaţa alternativele în acest caz.

Primăriile Aiud şi Cugir au fost informate, la rândul lor, de firmele de salubrizare, despre aceeaşi situaţie. Potrivit acestora, cel puţin luni, gunoiul se colectează, urmând să fie găsite soluţii în zilele următoare. La fel este situaţia şi la Alba Iulia. Lucia Pera, reprezentantul firmei „Polaris M Holding”, firma de salubritate care operează în Alba Iulia a declarat pentru Alba24 că se încearcă găsirea unor soluţii şi că, deocamdată, în următoarele trei zile, deşeurile vor fi colectate, atât timp cât nu este depăşită capacitatea temporară de depozitare locală.

La Cugir, firma G&E Invest 2003 SRL a fost informată vineri după-amiaza, după ora 16.00, despre situaţia de la Cristian. Potrivit adresei primite, în urma unui act de control încheiat vineri, 23 octombrie de Comisariatul Judeţean de Mediu Sibiu, s-a dispus „interzicerea eliminării prin depozitare finală a deşeurilor primite din alte judeţe”. Deci, practic, de sâmbătă, 24 octombrie, operatorii nu au mai putut duce deşeurile la Cristian. În plus, firma susţine că are capacitate de depozitare, însă problema ar fi că autorizarea integrată de mediu a fost dată doar pentru deşeuri din judeţul Sibiu.

Atât operatorii de salubritate, cât şi primăriile din judeţul Alba, care au concesionat serviciile de colectare şi transport al deşeurilor, au fost luate prin surprindere de această situaţie, în condiţiile în care majoritatea au mărit tarifele după ce firma ce administrează rampa din judeţul Sibiu SC Trancon SRL Brăila a crescut taxa de depozitare, de la 50 lei pe tonă fără TVA la 60,79 lei/tonă fără TVA. Prin urmare, cetăţenii din Alba Iulia plătesc, de la 1 octombrie, 5,97 lei pe gunoiul colectat (anterior, tariful era de 5,95 lei, şi acesta majorat în medie, cu 47%, după 16 iulie).

Consiliul Judeţean Alba implementează proiectul ”Sistem de management al deşeurilor”, care prevede, printre altele, şi amenajarea unui depozit ecologic pe teritoriul comunei Galda de Jos. Proiectul în valoare de 47 de milioane de euro va fi finalizat până la mijlocul anului viitor. În acest interval, autorităţile şi firmele de colectare vor fi nevoite să caute soluţii temporare de depozitare a deşeurilor.

”Războiul” deşeurilor: închiderea depozitului de la Alba Iulia scumpeşte colectarea gunoaielor de la populaţie

Peste 1.000 de participanţi la întâlnirile de promovare a proiectului  de management al deşeurilor în Alba

Au început lucrările la depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos, în Alba. Investiţia este de 19 milioane de euro

 

Undă verde pentru lucrările de închidere la şase depozite de deşeuri din Alba: investiţii de aproape 16 milioane de lei

 

Contracte în valoare de 17 milioane de lei încheiate pentru proiectul de management al deşeurilor în Alba 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite