Investiţie publică controversată: 5.000 de euro pentru un metru pătrat de spaţiu modernizat în Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poarta a VII-a a Cetăţii Alba Carolina
Poarta a VII-a a Cetăţii Alba Carolina

Primăria Alba Iulia va investi peste 1 milion de euro în reamenajarea unui spaţiu abandonat din Cetatea Alba Carolina.

Spaţiul are o suprafaţă de 227 de metri pătraţi, ceea ce, la un calcul simplu, înseamnă un cost record de aproape 5.000 euro pe metrul pătrat. Spaţiul este situat în Cetatea Alba Carolina, în Ravelinul Sfântul Mihail. Momentan, investiţia este doar la stadiul de proiect şi este propus la vot în şedinţa de Consiliu Local, din data de 26 noiembrie 2019.

Valoarea totală a investiţiei cu tot cu TVA este de 5.378.722,14 lei, adică 1.128.348,23 euro. Potrivit documentaţiei, finanţarea investiţiei se va face de la bugetul local. În spaţiul respectiv în trecut a funcţionat un bar, dar în prezent este abandonat. Reprezentanţii administraţiei locale din Alba Iulia au regândit spaţiul de 227 metri pătraţi şi intenţionează să amenajeze trei încăperi.

Funcţionalitatea acestora este descrisă în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local:

încăperea 1: centru de informare, agenţie de turism, punct monitorizare patrimoniu.

încăperea 2: galerie de artă, expoziţii material fotografic, proiecţii, miniconferinţe.

încăperea 3: spaţiu de socializare, vânzare obiecte suvenir, vânzare băuturi nealcoolice, grup sanitar.

De asemenea, în investiţia de peste 5 milioane de lei, intră şi sistemul de colectare a apelor pluviale, conectarea la reţelele de apă canal şi energie electrică şi realizarea de mobilier urban şi mobilier interior. Lucrarea ar urma să fie finalizată într-o perioadă de 28 de luni de la data încheierii contractului.

În proiectul de hotărâre, care va fi supus la vot, este specificat că: ”Lucrările de intervenţie se vor executa asupra unui monument istoric, sunt pretenţioase şi necesită multă atenţie”. Astfel este justificată valoarea foarte ridicată a investiţiei care urmează a fi realizată din bani publici.

”Se va începe cu lucrările de demolare, dezafectare, desfacere compartimentări, instalaţii tencuieli, pardoseli, iar apoi se vor realiza lucrările de restaurare/refacere zidărie interioară şi exterioară, (faţadă, pereţi) compartimentare, refacere pardoseli, instalaţii, tencuieli şi zugrăveli, goluri de aerisire, tâmplărie. Se vor asigura şi operaţiuni de eliminare a umidităţii din ziduri. Se va reface cota de călcare prin coborârea acesteia la cota la care a fost identificată intrarea iniţială în spaţiu”, se mai arată în document.

Imagine indisponibilă

Clădirea Museikon în plin proces de restaurare 

Comparativ, o altă investiţie importantă din Cetatea Alba Iulia, referitoare la restaurarea şi dotarea clădirii noului muzeu Museikon, care a costat circa 1,8 milioane de euro. Clădirea este monument istoric şi are o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi, asta însemnând aproximativ 1.000-1.200 de euro/mp. Proiectul a fost derulat de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Universitatea Bergen - Norvegia şi a avut un buget total de 9,29 milioane lei, din care cea mai mare parte au fost fonduri nerambursabile. Restaurarea a inclus întărirea elementelor structurale: fundaţii, ziduri şi pardoseli, restaurarea clădirii şi realizarea a 10 spaţii de expunere, la care se adaugă spaţii administrative. 

museikon alba

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Protest pe şantierul autostrăzii Sebeş - Turda. O firmă solicită plata unor facturi restante de 1 milion de euro

 

Motivul rejudecării procesului civil dintre fostul şef BCCO Traian Berbeceanu şi fostul director SRI Alba Ioan Tarnu

 

Alegeri prezidenţiale 2019. Cum s-a votat în urbanul din Alba. Singurul oraş în care a câştigat Dăncilă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite