Începe Festivalul Dilema veche la Alba Iulia. Vezi programul de vineri şi ce se poate vizita în Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dilema Veche prezintă "plăcerile vieţii" în Cetate
Dilema Veche prezintă "plăcerile vieţii" în Cetate

Festivalul Dilema veche începe vineri după-amiază în Cetatea Alba Iulia. Locuitorii oraşului şi turiştii sunt invitaţi la două concerte şi un film care a rulat şi la Festivalul TIFF 2011.

După deschiderea oficială de la Poarta a III-a a Cetăţii, la ora 18.00 sunt programate două evenimente. La Traseul celor trei fortificaţii se va desfăşura o dezbatere Dilema veche, avându-l ca invitat pe psihosociologul şi antropologul Vintilă Mihăilescu.

De la aceeaşi oră, în zona Porţii a III-a vor avea loc concertele Sarmalele Reci şi Cargo, două trupe rock foarte cunoscute în ţară. Programul continuă, de la 20.30, cu proiecţia filmului „Never let me go“, film care a rulat şi la Festivalul TIFF 2011.

PROGRAMUL FESTIVALULUI „DILEMA”
Vineri, 30 septembrie
17.00 Deschidere oficială – Poarta a III-a a cetăţii
18.00 Dezbatere Dilema veche – invitat Vintilă Mihăilescu, Traseul celor Trei Fortificaţii (participă oficialităţi, organizatori şi parteneri)
18.00 Concerte Sarmalele Reci; Cargo – Poarta a II-a a cetăţii
20.30 Dilematograf – proiecţie de film TIFF 2011 – „Never let me go“, Poarta a II-a a cetăţii
22.30 Clubul festivalului: after party – Art Cafe Downtown


Ce se poate vizita în Cetate

Fortificaţia de tip Vauban de la Alba Iulia (Marchizul de Vauban, mareşal al Franţei, a fost unul dintre cei mai renumiţi ingineri militari ai vremii) a fost construită între anii 1714 şi 1738 după planul arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Cetatea era centrul militar, depozitul general de armament şi reşedinţa principelului Transilvaniei.

Fortificaţia are o valoare arhitecturală deosebită, fiind cea mai reprezentativă fortificaţie de tip Vauban din România.
La ridicarea zidurilor au muncit 20.000 de iobagi români. Cu o suprafaţă de 110 hectare, fortificaţia are are şapte porţi şi tot atâtea bastioane ce conferă o imagine în formă de stea.

Pe lângă porţile de acces pot fi vizitate mai multe monumente istorice: Catedrala Ortodoxă, Catedrala Romano-Catolică, Muzeul Unirii şi Sala Unirii, Biblioteca Bathyaneum, Palatul Apor, Palatul Principilor Transilvaniei.

Lângă Catedrala Romano-Catolică au fost descoperite ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania, construită în urmă cu peste 1.000 de ani. Traseul celor trei Fortificaţii oferă posibilitatea unei incursiuni în istoria locului, pornind de la castrul roman, Cetatea Medievală şi până la fortificaţia Vauban. Aici a fost reconstruită Poarta de Sud a castrului roman, aşa cum arăta în realitate în urmă cu 2.000 de ani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite