În Alba s-a înfiinţat prima asociaţie de modelism static din ţară
0Pasionat de modelism din copilărie, Ovidiu Socaciu a pus recent bazele primei asociaţii de modelism din judeţul Alba şi promovează o ramură a acestei discipline care în România este puţin cunoscută.
Ramură nouă în modelism
Potrivit albaiulianului, Asociaţia de Modelism Alba este, pe latura de modelism static, prima din ţară înfiinţată legal. „Din păcate, nu ne putem deocamdată afilia la Federaţia Naţională de Modelism, pentru că federaţia nu are modelism static în activitate. La nivel de mapamond această mişcare este foarte puternică, există campionate europene şi mondiale, dar la noi în ţară de abia acum începe să prindă contur (oficial vorbind), cu toate că sunt foarte mulţi români pasionaţi de modelismul static. Există un forum al modeliştilor şi un site – www.cartula.ro, care are aproximativ 3.000 de utilizatori“, afirmă albaiulianul Ovidiu Socaciu.
Intenţii îndrăzneţe
La Alba Iulia, Ovidiu Socaciu are ami multe proiecte îndrăzneţe. „Asociaţia are deocamdată doar 12 membri, dar suntem în plină ascensiune. Ideea noastră este să intrăm în programele extraşcolare, să colaborăm cu şcolile, iar în momentul în care vom dispune de un service să deschidem un cerc de modelism pentru copii“, afirmă Ovidiu Socaciu. De asemenea activitatea Asociaţiei de Modelism Alba se va axa şi pe organizarea Salonului Internaţional de Machete, ce este găzduit anual, de 1 Decembrie, de Muzeul Unirii din Alba Iulia, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Naţională a României.
Machete de mari dimensiuni
Iniţiatorul acestui proiect este creatorul a peste 100 de machete statice de elicoptere, avioane şi vehicule militare (toate replici în miniatură a aparate militare folosite pe câmpul de luptă), Ovidiu Socaciu a avut posibilitatea să facă macheta unui imens tun german folosit în al doilea război mondial. Nu a reuşit, însă, din cauză că nu a găsit spaţiul necesar unde să-l asambleze.
„Macheta este replica unui tun german, cu ţeava de 7 metri, care a tras la Sevastopol cu proiectile de 4 metri“, povesteşte expertul în modelism. Ovidiu Socaciu afirmă că macheta avea 2,5 metri lungime şi fusese dăruită Muzeului Unirii din Alba Iulia de un colecţionar din Bucureşti. „Pentru a asambla în timp util o astfel de machetă e nevoie de cel puţin 3 experţi în modelism. Din păcate, marea problemă a fost că nu am găsit spaţiul necesar asamblării şi am dat macheta înapoi colecţionarului, care a vândut-o, în Bucureşti, la un alt colecţionar contra sumei de 700 de euro“, spune Ovidiu Socaciu.