FOTO VIDEO Minunăţia arhitecturală de la Blaj, reinaugurată în prezenţa preşedintelui Iohannis după 80 de ani de existenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Cultural din Blaj este o veritabilă minunăţie arhitecturală. Edificiul distins anul trecut cu premiul ”Europa Nostra” al Uniunii Europene a fost reinaugurat sâmbătă, 12 mai, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis.

GALERIE FOTO 

Preşedintele a participat la ceremonia de dezvelire a plăcii care evocă cea mai înaltă distincţie din Europa în domeniul patrimoniului. Placa a fost dezvelită de către Klaus Iohannis împreună cu vicepreşedintele organizaţiei Europa Nostra, Piet Jaspaert. Cu această ocazie a avut loc atât ceremonia de reinaugurare, dar şi de acordare a Marelui Premiu câştigat de acest edificiu în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra 2017 - Categoria Conservare. Proiectul a fost realizat de echipa arhitectului Vlad Sebastian Rusu.

Reabilitat recent cu peste un milion de euro, printr-o investiţie realizată în parteneriat de către autorităţile locale şi cele judeţene, Palatul Cultural a fost inaugurat, în 1936, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, Voievod de Alba Iulia la acea dată.

Cinci milioane de lei au fost acordate de guvernele Maniu şi Tătărescu pentru construirea palatului, care a fost finalizat după şase ani de la lansarea proiectului, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea ASTRA. Palatul, proiectat de către arhitectul Victor Smigelschi, a găzduit, începând cu 1939, cinematograful oraşului, precum şi, pentru o perioadă, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare. După interzicerea Bisericii Greco-Catolice, imobilul a trecut în 1949 în proprietatea Ministerului Artelor şi Informaţiilor, sub titulatura de Ateneul Popular ''Horia, Cloşca şi Crişan''. A revenit în proprietatea Mitropoliei Greco-Catolice în anul 1992, de unde a fost achiziţionat în 2011 de către Primărie.

În 1996, o explozie la o sobă, urmată de un incendiu, a distrus o parte din interiorul clădirii, aceasta nemaifiind funcţională. Clădirea a suferit daune importante în urma incendiului, rămânând în picioare doar pereţii exteriori şi compartimentările interioare. Toate elementele structurale, zidării, planşee, scări şi acoperiş au fost puternic deteriorate, necesitând însemnate consolidări structurale. Restaurat cu un buget modest, provenit din fonduri publice, Palatul a fost readus la forma sa originală, evocându-se totodată istoria sa recentă. De exemplu, cărămida păstrată aparentă, precum şi tavanul retras, amintesc vizitatorului de istoria traumatică a incendiului. Juriul care a acordat în 2017 premiul ”Europa Nostra” a recunoscut această calitate a proiectului, declarând: „Administraţia Blajului a izbutit cu succes, prin intervenţii minime, să evoce arhitectura pierdută a clădirii istorice aflate în ruină. Prin adăugarea doar a unor funcţiuni şi elemente structurale esenţiale, fără demolări, s-a reuşit valorificarea vestigiilor patrimoniului existent”.

image

Recuperarea ruinei a adus la o îmbunătăţire a peisajului urban din vecinătate. Clădirea, folosită de-a lungul timpului pentru evenimente culturale, şi-a recâştigat rolul de centru al vieţii culturale al oraşului Blaj, putând să găzduiască diverse evenimente precum concerte, piese de teatru, proiecţii de film sau expoziţii. Din acest motiv, este evidentă importanţa clădirii în cadrul vieţii culturale şi sociale a oraşului. Juriul a consemnat şi a apreciat mult „felul în care clădirea a încurajat o implicare socială vie, precum şi impactul social şi economic pe care aceasta l-a avut asupra comunităţii locale. Aceasta constituie un precedent naţional şi reprezintă un excelent exemplu de revalorificare a ruinelor contemporane”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite