FOTO Unirea Alba Iulia - 90 de ani de istorie în fotbal: de la semifinală în Cupa României, la insolvenţă şi desfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa FC Unirea Alba Iulia în perioada interbelică
Echipa FC Unirea Alba Iulia în perioada interbelică

Alba Iulia nu mai are după foarte mulţi ani un club de fotbal care să joace într-o ligă superioară la nivelul seniorilor. FC Unirea s-a retras din campionatul Ligii a II-a înainte de începutul returului. Se încheie astfel, o istorie veche de aproape 90 de ani, concretizată prin câteva rezultate importante: semifinală de Cupa României şi trei sezoane în Liga I.

FC Unirea Alba Iulia s-a înfiinţat în anul 1924, prin fuziunea Clubului Sportiv Alba Iulia cu echipa Liceului Mihai Viteazul Alba Iulia. La început a purtat denumirea de „Unirea Mihai Viteazul”. După 10 ani de la fondare a participat la prima ediţie a Diviziei B, iar la final a ocupat locul 6. Unirea s-a menţinut în a doua divizie până în 1939, când a retrogradat. În 1947 denumirea echipei a fost schimbată în FC Unirea Alba Iulia şi a jucat cea mai mare parte a următorilor 20 de ani în cea de-a patra divizie de fotbal. În 1970 a promovat în Divizia C, unde a stat timp de 9 sezoane. A revenit în Divizia B în anul 1979, unde a rezistat doar un campionat. În decada anilor 80, clubul de fotbal din Alba Iulia s-a perindat între cele două divizii. 

La finalul acestei perioade, FC Unirea devenea o forţă în Divizia B şi anunţa bătăliile următoare pentru promovarea în Divizia A. Acest vis avea să se întâmple, doar, peste mai mult de 10 ani. În sezonul 1990-1991, echipa a reuşit cea mai mare performanţă de până atunci. Condusă din teren de Neluţu Popa, Unirea a eliminat Steaua Bucureşti în sferturile Cupei României. În semifinale a cedat în faţa Universităţii Craiova, după o dublă memorabilă (0-4 la Craiova şi 3-0 la Alba Iulia). 

Promovare istorică în Divizia A

După aproximativ 10 ani de incertitudini, o schimbare importantă pentru evoluţia echipei s-a produs în anul 

image
image

Foto

unirea alba
image
image

2002. Clubul era condus de Viorel Măluşel, fostul director general de la combinatul Ampelum din Zlatna. Acesta a intermediat un transfer important de judecători de la Minaur Zlatna la Unirea, în frunte cu antrenorul Aurel Şunda, care reuşit să clădească la Alba Iulia o echipă redutabilă, cu care a atacat promovarea în Divizia A. FC Apulum Unirea Alba Iulia a defilat în sezonul 2002/2003 al Diviziei B, Seria a II-a şi a reuşit să termine pe fotoliul de lider, având un avans de 8 puncte faţă de ocupanta locului secund, FC Oradea. Memorabil a fost meciul de la Alba Iulia cu echipa din Oradea, din etapa 17, disputat în faţa a 15.000 de spectatori. Oaspeţii au condus la trei goluri diferenţă până în minutul 75 al partidei. La final a fost 4-3 pentru FC Unirea, golul victoriei fiind marcat în ultimul minut al meciului. Promovarea a fost sărbătorită de un oraş întreg, care aştepta la Alba Iulia marile echipe de fotbal ale României. 

Dată ca şi victimă sigură, nou-promovata a avut un sezon foarte bun, încheiat pe locul 6, ceea ce reprezintă cea mai mare performanţă din istoria clublui. Unirea a devenit o veritabilă campioană a deplasărilor, reuşind victorii de senzaţie la Bacău, Ploieşti. Bucureşti cu FC Naţional şi  Rapid, Oradea, Bistriţa. În sezonul respectiv, Unirea a terminat la egalitate cu Steaua la Alba Iulia şi a fost învinsă la limită, de Dinamo, care a câştigat campionatul. În sezonul următor, problemele financiare au determinat clasarea echipei pe locul 14, retrogradabil. Sezonul 2005/2006 a găsit clubul din nou în a doua ligă fotbalistică a ţării. Declinul a continuat, astfel că la finalul campionatului FC Apulum Unirea Alba Iulia a retrogradat în Divizia C, ocupând poziţia a 13-a. În vara anului 2006, formaţia a revenit la numele de FC Unirea Alba Iulia şi a cumpărat locul formaţiei Oltchim Râmnicu Vâlcea, astfel încât s-a menţinut în Liga a II-a. Următoarele două sezoane, echipa termină campionatul pe locul 4.

Victorie împotriva Stelei pe “Cetate”

Sezonul 2008/2009 începe cu Aurel Şunda la conducerea tehnică a echipei obiectivul declarat de a ataca promovarea. Uniriştii termină prima parte a campionatului pe primul loc. După o serie de rezultate mai slabe din retur, Aurel Şunda este demis şi locul său este luat de către Adrian Falub, cel care la finalul sezonului avea să sărbătorească promovarea în Liga I la fotbal cu FC Unirea. Startul sezonului 2009/2010 găseşte pe FC Unirea Alba Iulia alături de marile nume ale fotbalului românesc şi a reuşit câteva rezultate notabile, culminând cu victoria de pe teren propriu cu scorul de 2-1 contra Stelei Bucureşti. Cu toate acestea, la finalul 

image
image

Foto

unirea steaua

campionatului, echipa s-a situat pe ultima treaptă a clasamentului şi a retrogradat în liga secundă. În următoarele două sezoane, Unirea s-a chinuit să se menţină în liga a II-a şi terminat la mijlocul clasamentului. Problemele financiare anunţau un viitor incert pentru club. Societatea care administra echipa a intrat în insolvenţă, în 2012, ca urmare a neplăţii unor datorii către furnizori. În aceste condiţii, clubul se menţine în Liga a II-a doar în turul campionatului 2012 - 2013, administratorul judiciar luând decizia retragerii, înainte de începerea returului. Activitatea fotbalistă este continuată, în prezent, doar la nivelul juniorilor, unde activează aproximativ 160 de tineri fotbalişti.  Autorităţile locale şi judeţene sunt gata să susţină din nou fotbalul din Alba Iulia, dar sub o altă organizare juridică. Ce mai probabil, clubul se va înscrie pentru campionatul 2013 – 2014, în liga a IV sau liga a III-a, daca există resurse financiare asigurate. 

Scandalul „haina de blană”

Unul dintre cele mai „negre“ momente din istoria de aproape 90 de ani a clubului Unirea Alba Iulia a fost scandalul „haina de blană“ din 1992. UTA şi Unirea se luptau pentru promovarea în Divizia A. În derby-ul din oraşul Marii Uniri gazdele au învins cu 2-0. Scandalul a izbucnit la câteva zile de la meci. Reprezentanţi ai ambelor cluburi au fost filmaţi atunci când au încercat să aranjeze rezultatul meciului. Pentru a fi siguri că nu vor întâmpina o rezistenţă serioasă din partea unor fotbalişti din Alba Iulia, arădenii au ajuns la concluzia că trebuie să îi motiveze material, pentru ca unii dintre ei să o lase mai moale. Mihai Jivan de la UTA a luat legătura cu patru fotbalişti de la Unirea Alba Iulia, antrenată în acea vreme de Cornel Ţălnar, actualul antrenor principal al dinamoviştilor.

Cele două părţi s-au întâlnit între Deva şi Alba Iulia, la un restaurant din Sebeş. În acel loc, în afara lui Mihai Jivan, care venise cu o sacoşă cu bani, conform înţelegerii, au mai fost, din partea gazdelor, jucătorii Gheorghe Georgescu, Nicolae Seliuc, Ioan Mărginean şi Neluţu Popa. Cei patru jucători ai lui Cornel Ţălnar înştiinţaseră, în prealabil, clubul de tentativa de cumpărare pusă la cale de arădeni şi au filmat toată întâlnirea şi discuţiile ce au avut loc. Când totul părea bătut în cuie, peste complotişti a intrat Poliţia, toţi fiind duşi la secţie, unde au dat declaraţii. Fotbaliştii au fost eliberaţi, dar reprezentantul clubului UTA a rămas peste noapte în arest.

unirea alba

Comisiile federale au judecat cazul de mai multe ori, atât la Comisia de Disciplină, cât şi la cea de Apel. UTA şi Unirea au fost penalizate, în final, cu câte 8 puncte fiecare şi pierderea meciului direct cu 0-3, iar în prima divizie a promovat CSM Reşita. Participanţii la întâlnirea de la Sebeş au primit sancţiuni severe: Mihai Jivan, Ioan Mărginean, Gheorghe Georgescu, Nicolae Seliuc, Neluţu Popa au fost suspendaţi pe viaţă, dar, ulterior sancţiunile au mai fost reduse, iar antrenorul Cornel Ţălnar şi Emil Târnoveanu, un apropiat al echipei Unirea, au fost excluşi din viaţa sportivă. Şi în cazul celor doi sancţiunile au fost reduse ceva mai târziu. Reprezentanţii clubului FC Unirea şi mai mulţi jucători au protestat la Bucureşti, dar deciziile luate au rămas definitive.

Citiţi şi:

Fotbaliştii de la Unirea Alba Iulia şi antrenorul Cornel Ţălnar în greva foamei la Bucureşti, în 1992. Protestau împotriva depunctării după scandalul „haina de blană”

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite