FOTO Chipurile create de natură în stâncile din Apuseni. Sfinxul Roşiei Montane şi imaginea regelui Decebal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinxul Roşiei Montane, una dintre imaginile create de natură ce seamănă cu un chip de om
Sfinxul Roşiei Montane, una dintre imaginile create de natură ce seamănă cu un chip de om

În mai multe zone din Alba, natura a ”creat” în piatră forme care seamănă cu un chip sau chiar un corp uman. Întâlnim astfel de rarităţi mai ales în zona Munţilor Trascău, dar şi în nord, în Munţii Bihor.

Una dintre imaginile chipului uman se află pe malul Iezerului Ighiel, în sudul Munţilor Apuseni. Aici există o stâncă care seamănă cu un chip de om. ”Uşor înclinat înspre stânga, pare un cap de bărbat, cu ochi închişi, sprâncene stufoase şi un început de zâmbet. Este doar unul dintre detaliile antropomorfe din judeţul Alba”, spune ghidul de turism Florian Rareş Tileagă. 

Alte „lucrări” ale naturii mai există la Rimetea (Piatra Secuiului, sub forma unui moşneag întins pe spate), Piatra Cetii (cap de moşneag), Sfinxul Roşiei Montane (cap de bărbat), Vidra (chipul lui Decebal). 

Una dintre cele mai spectaculoase imagini este reprezentată de forma muntelui Piatra Secuiului de la Rimeteea. Privit de jos, stânca imensă pare un moşneag întins pe spate, cu capul înspre Cheile Aiudului şi cu picioarele înspre Buru. În secolul al XII-lea, pe un vârf al Pietrei Secuiului – considerat punct strategic pentru regiune – a fost clădită Cetatea Secuilor. Avea un turn şi două ziduri, închizând singura cale de acces spre vârf. Cetatea era, deci, refugiu pentru săteni, iar ruinele ei încă puteau fi văzute în secolul al XIX-lea. Azi, doar turistul experimentat le mai poate zări, printre tufe de vegetaţie.

Piatra secuiului are forma unui moşneag întins pe spate. Foto: Rareş Tileagă

Imagine indisponibilă

Sfinxul Roşiei Montane este situat pe unul dintre cele mai înalte puncte ale Masivului Cârnic, ce ascunde în măruntaiele sale istoria mineritului european din preistorie până în epoca modernă. În prezent, întregul Masiv Cârnic de la Roşia Montană deţine statutul de monument istoric. Astfel, toate componentele de patrimoniu ale acestui monument sunt protejate: întregul sistem de exploatări miniere de epocă romană, precum şi exploatările miniere istorice - medievale şi de epocă modernă. 

Chipul de om creat în piatră pe malul Ieserului Ighiel. Foto: Rareş Tileagă

imagini piatra apuseni

O altă revelaţie a naturii se întâlneşte în comuan Vidra. Cine trece pe aicişi se uită mai atent pe o stâncă de la poalele muntelui Struţu poate distinge o imagine sculptată în piatră care seamănă cu chipul regelui dac Decebal. ”Vremea s-a scurs în mii de ani şi totuşi, regele, n-a murit. Chipul său, bătut de ploi şi vânturi, dăinuie de sus peste vestita comună din Apuseni”, astfel este prezentată imaginea de către localnici.

Imaginea Regelui Decebal pe o stâncă a muntelui Struţu de la Vidra

imagini piatra apuseni
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite