FOTO Cargo-bicicleta, un nou mijloc de locomoţie şi relaxare în Cetatea Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna Mobilităţii Europene a fost sărbătorită la Alba Iulia pe cargo-biciclete. Înarmaţi cu zâmbete şi încrezători în puterea exemplului, bicicliştii au pedalat câteva ore pe străzile micului oraş transilvănean, promovând astfel cargo-bicicletele ca mijloc de transport alternativ, încurajându-i pe şoferi să le acorde acelaşi respect şi prioritate în intersecţii, ca oricărui alt participant legitim în trafic.

Cu biciclete noi, personalizate cu logo-ul turistic al oraşului, achiziţionate de către administraţia locală, în cadrul a două proiecte cu finanţare europeană, câţiva tineri biciclişti au ieşit luni, pe străzile celeilalte capitale pentru a le arăta albaiulienilor că bicicleta poate fi o eficientă alternativă de transport şi în oraşul nostru, indiferent de anotimp.

Fie că este vorba de transport de persoane, de mărfuri sau de a face publicitate într-un mod inedit şi îndrăzneţ, cargo-bicicletele pot răspunde nevoii logistice într-un oraş ca Alba Iulia şi pot deveni o resursă importantă pentru mobilitate, implicând costuri accesibile de achiziţionare şi întreţinere. Înarmaţi cu zâmbete şi încrezători în puterea exemplului, bicicliştii au pedalat câteva ore pe străzile micului oraş transilvănean, promovând astfel cargo-bicicletele ca mijloc de transport alternativ, încurajându-i pe şoferi să le acorde acelaşi respect şi prioritate în intersecţii, ca oricărui alt participant legitim în trafic.

“Alba Iulia este un loc care poate fi străbătut pe bicicletă sau pe jos, iar restricţionarea accesului maşinilor în zona istorică a oraşului reprezintă o măsură care te încurajează să mergi pe jos sau cu bicicleta şi să înveţi lucruri noi despre oraş. Totuşi, această schimbare în comportamentul nostru este important să se realizeze din respectul faţă de patrimoniul cultural, dintr-o conştiinţă civică moştenită şi mai puţin din reguli şi amenzi. Am încredere că într-un viitor apropiat toţi albaiulienii vor contribui cu câte ceva la creşterea calităţii vieţii din oraş. Chiar dacă acel ceva înseamnă renunţarea la maşina personală pentru a se deplasa cu bicicleta sau pe jos la locul de muncă sau în interes personal, plantarea unui copac sau îngrijirea spaţiului verde din faţa locuinţei lor, acest lucru se va reflecta în dezvoltarea oraşului”, a precizat primarul Mircea Hava.

Prevăzute cu schimburi de viteză pentru a se adapta oricărei diferenţe de nivel şi foarte uşor de condus chiar şi de către începători, cargo-bicicletele pot deveni vehiculele de care au nevoie intersecţiile aglomerate şi traficul infernal din orele de vârf. În astfel de momente benzile de mers devin neîncăpătoare şi locurile de parcare insuficiente, testând astfel răbdarea participanţilor la trafic.

Iniţiativa Primăriei Cargo-mobilitate cu pedale este susţinută de Proiectul ENCLOSE în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte 15 oraşe istorice europene. Cei 15 parteneri provin din 12 ţări europene precum Austria, Bulgaria, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Olanda şi Marea Britanie.

FOTO VIDEO Cum a devenit Cetatea Alba Iulia minunea Transilvaniei. Secretele unui proiect de 50 de milioane de euro 

Noua perlă turistică a Transilvaniei este, fără îndoială, Cetatea din Alba Iulia. După aproape 15 ani de lucrări de restaurare, cu costuri de peste 50 de milioane de euro, Cetatea Alba Carolina se prezintă ca o nestemată ce trebuie descoperită de fiecare român.

FOTO VIDEO Cetatea Alba Carolina, redeschisă în toată splendoarea după cel mai mare proiect de restaurare din România 

Pentru prima dată după aproape 100 de ani, Cetatea Alba Carolina poate fi văzută şi vizitată în întreaga sa splendoare. Primăria Alba Iulia a inaugurat zona de vest a monumentului restaurată în ultimii trei ani cu fonduri de 15 milioane de euro. Mii de locuitori şi turişti au venit să vadă noua „minune“ a României.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite