Fost director al Poliției Locale versus Primăria Alba Iulia. Dispoziții contestate și un nou proces în justiție

0
Publicat:

O dispută juridică și financiară se derulează de câteva luni între fostul director al Poliției Locale Alba Iulia și administrația locală. Acesta și-a recâștigat funcția, dar postul a fost desființat. Fostul șef de Locală a fost eroul și unui dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului. Analiza probelor de la Spitalul Județean Alba a rezultat o alcoolemie de 5,68 grame alcool pur în sânge. Dar procurorii l-au scos nevinovat. 

Sediul Poliției Locale Alba Iulia FOTO Adevărul
Sediul Poliției Locale Alba Iulia FOTO Adevărul

Instituția Prefectului Alba consideră ca fiind ilegală dispoziția emisă de primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, privind încadrarea fostului director al Poliției Locale, Daniel Ilcu, pe un post de execuție de consilier în cadrul Serviciului Public „Administrarea patrimoniului local”.

Ilcu a fost demis din funcția de director printr-o dispoziție emisă în 12 mai 2021. Acesta a contestat actul în justiție și a câştigat definitiv procesul. Potrivit hotărârii instanței, Daniel Ilcu trebuia să fie repus în funcţia de director şi să primească salariile neîncasate în perioada cât a trecut de la demitere.

Funcţia de director nu mai există în cadrul Poliţiei Locale Alba Iulia, care a fost reorganizată ca serviciu în cadrul primăriei, începând cu data de 1 ianuarie 2022. În aceste condiții, primarul Gabriel Pleșa a decis să îi ofere fostului director un post de execuție și a emis o dispoziție în 20 iunie 2022.

Se cere revocarea dispozițiilor

Printr-o altă dispoziție, emisă în aceeași zi, au fost stabilite drepturile financiare pe care conducerea primăriei a considerat că trebuie să le plătească acestuia, potrivit hotărârii judecătorești, rămasă definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia.

Ambele dispoziții sunt considerate de către juriștii Instituției Prefectului ca fiind emise cu nerespectarea dispozitivului sentinței civile din 4 mai 2022. Prin urmare, s-a solicitat revocarea acestora, iar dacă au produs efecte juridice inițierea unor procese în instanță pentru a se solicita anularea.

Constatările Instituției Prefectului Alba
Constatările Instituției Prefectului Alba

„Reîncadrarea în funcție a domnului Ilcu Daniel Ioan nu este conformă nici cu prevederile OUG nr. 57/2019, întrucât nu s-a dispus pe funcția publică de director executiv, anterior deținută, sau pe o funcție publică de conducere echivalentă din cadrul Serviciului Poliția Locală aflat în aparatul de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia. Reîncadrarea s-a realizat pe o funcție publică de nivel inferior, existentă în cadrul unui serviciu public aflat în subordinea Consiliului local”, se precizează în adresa transmisă de Instituția Prefectului către Primăria Alba Iulia.

Drepturi salariale stabilite nelegal

O altă neregulă invocată se referă la faptul că procesul verbal care stă la baza emiterii dispoziției nu deține un număr de înregistrare alocat de către registratura primăriei, iar din cuprinsul acestuia nu rezultă faptul că fostul director și-ar fi dat acordul cu privire la reîncadrarea pe o funcție publică de nivel inferior celei deținute. Această situație este confirmată și de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Daniel Ilcu, fostul director al Poliției Locale FOTO Adevărul
Daniel Ilcu, fostul director al Poliției Locale FOTO Adevărul

În legătură cu dispoziția privind banii pe care Daniel Ilcu trebuie să îi primească, juriștii Instituției Prefectului consideră că „drepturile salariale au fost stabilite de către emitent potrivit propriei interpretări a sentinței judecătorești, nicidecum cu punerea în executare a dispozitivului acesteia”.

Ilcu a deschis un nou proces împotriva Primăriei Alba Iulia și cere obligarea conducerii instituției să soluționeze petițiile pe care le-a adresat.

Daniel Ilcu a scăpat recent de un dosar penal în care se făceau cercetări privind conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice. Cauza a fost clasată de procurori după ce „nu s-a putut stabili gradul îmbibaţiei alcoolice din sânge pe care l-a avut suspectul la momentul conducerii autoturismului”. Concluzia a rezultat în urma raportului de expertiză medico-legală privind estimarea retroactivă a alcoolemiei, întocmit de Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca. După analiza probelor de la Spitalul Județean Alba a rezultat o alcoolemie de 5,68 grame alcool pur în sânge.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite