Festivalul ”Dilema veche” în Cetatea Alba Carolina: scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul a avut prima ediţie în anul 2011
Festivalul a avut prima ediţie în anul 2011

Revista Dilema veche, în colaborare cu Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, organizează a treia ediţie a Festivalului Dilema veche în Cetatea Alba Iulia, între 22-24 august. Adresat dilematicilor de pretutindeni, Festivalul propune trei zile de cultură şi sărbătoare în cea mai frumoasă Cetate din România.

Tema ediţiei 2014 a Festivalului este “Noi suntem ceilalţi”: o ocazie de a ne ne pune faţă în faţă şi de a descoperi cît sîntem de diferiţi şi cum ne putem armoniza convieţuirea cu “străinul”, inclusiv cu “străinul din noi”.

Este singurul Festival din România organizat de o revistă (aşa cum, în alte ţări, există The New Yorker Festival, Internazionale Festival şi altele). Conceput pentru a le oferi cititorilor dilematici ocazia de a se întîlni cu personalităţi ale artelor şi culturii, Festivalul aduce în spaţiul public spiritul pe care revista Dilema veche îl cultivă de peste 20 de ani: dialog, valori culturale de prim rang, reflecţia asupra temelor esenţiale ale societăţii şi culturii, buna dispoziţie şi umorul.

Ediţia de anul trecut a fost deschisă de Andrei Pleşu şi a cuprins evenimente diverse, la care au participat, printre alţii, Dan C. Mihăilescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Cătălin Ştefănescu, Maria Răducanu, Răzvan Mazilu şi Centrul Naţional al Dansului. .

Festivalul din acest an va fi deschis de scriitorul Mircea Cărtărescu, invitatul special al ediţiei 2014. Programul cuprinde teatru (Act Orchestra), expoziţii (Cosmin Bumbuţ şi Devis Grebu), concerte (Zdob şi Zdub, Zoli Toth Project, Farfarello feat. Ovidiu Lipan Ţăndărică), un recital al pianistei Alina Azario, ateliere pentru copii (“Ziarul Cetăţii”, “Atelierul Fantastic”, “Cetatea copiilor”). Va fi proiectat, în avanpremieră, filmul documentar Tatăl meu, Lucian Blaga. Cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, va fi organizată dezbaterea “A New Narrative for Europe”, cu participare internaţională.

Festivalul se va încheia cu concertul “Tandreţuri pentru femei cu cei patru corifei” (Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă) – o “ediţie specială” pentru Festivalul Dilema veche a unui spectacol care are loc o dată la zece ani.

Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema veche: “Mă bucur că ideea Festivalului, lansată în 2011, prinde un contur tot mai clar. Am avut norocul unei întîlniri fericite între spiritul revistei, deschiderea autorităţilor locale din municipiul Alba Iulia şi din judeţul Alba şi o Cetate splendid readusă la viaţă, în care evenimentele culturale şi-au găsit un spaţiu de exprimare generos. Cine vine la Festival nu va regreta: nu e doar o serie de evenimente culturale, e un spirit care poate fi construit şi simţit doar acolo, alături de echipa Dilema veche şi de invitaţii săi”.

FOTO VIDEO Pista de biciclete de 5 kilometri prin pădurea de pe dealul Mamut, inaugurată la Alba Iulia

Povestea bombardierului american prăbuşit în 1944 în Munţii Cugirului

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite