Felicia Gligor a tuns peste 21.000 de clienţi
0Încă de când era de-o schioapă, Felicia Gligor se juca cu foarfecele mamei. Îşi tundea păpuşile şi tăia tot ce credea ea că nu arată bine. Când a crescut şi-a urmat pasiunea şi de 15 ani lucrează ca frizer.
„Parinţii îmi luau tot timpul foarfecele din mână şi mă certau, mă pedepseau, însă nu mă suparam. Îmi gaseam altceva de lucru, dar cu prima ocazie care mi se ivea prindeam iar foarfecele şi mă jucam cu ele, tăiam parul păpuşilor, le aranjam coafura“, povesteşte zâmbind Felicia Gligor.
Frizeria nu mai e o afacere
Nu s-a lăsat de foarfece nici în prezent, pentru că Felicia Gligor s-a specializat la Alba Iulia şi Cluj Napoca în coafură-frizerie şi de 15 ani tunde clienţii aşa cum îşi doreşte fiecare. Are tot felul de foarfece şi maşina de tuns, indispensabile meseriei alese. „Sunt mai multe tipuri de foarfeci şi de maşini de tuns. Fiecare frizer îşi alege din ele dupa cum e obişnuit. Sunt frizeri care tund cu o foarfecă, altii cu două sau trei o data, ca stiliştii", explica albaiulianca. Calculând anii pe care i-a petrecut în frizerie, la o medie de 6 clienţi pe zi, a ajunjs la concluzia că a tuns până în prezent peste 21.000 de persoane. O face doar din pasiune, pentru că, spune Felicia Gligor, nu mai prea e o afacere meseria pe care o practică. „Nu se mai câştigă mare lucru din meseria asta. Acum toţi vor să se facă frizeri. Doar atât că ramân cu satisfacţia că lucrez ceea ce-mi place. Meseria asta am ales-o pentru pasiune, nu pentru bani. Pe mine mă delectează tunsul", afirmă frizeriţa.
Bretonul scurt e la moda
Spune că la ora actuală sunt foarte multe tipuri de tunsori, că aranjează freza clientului după cum vrea omul. „A fost o perioadă când se purta creasta. Acum e moda cu bretonul mai scurt. Depinde, nu mai e ca înainte, un standard anume. Se şi iau unul dupa altul, mai ales cei tineri. Vad pe strada pe unul tuns «cioplit», vor şi ei asa“, a explicat Felicia Gligor. Îi place să tundă tot ceea ce doreşte clientul, mai putin „cu dungi“, o tunsoare mai aparte cu tot felul de modele în păr, frecvent întâlnită la fotbalisti. „La dungi îţi trebuie timp şi nu mă încurc, pentru că nu am vreme. În rest tund cum vrea clientul. Au fost unii care n-au stiu să-mi explice freza pe care o doresc şi au venit cu poza. Mi-au aratat-o şi aşa i-am tuns“, povesteşte frizerita. De altfel, şi-a format ochiul, ştie la fiecare client ce freza i-ar sta mai bine şi îi propune genul respectiv de tunsoare.
Ne spune cu umor că se mai şi distrează câteodată pe seama unora dintre clienţii cu un fir-două de păr în cap, care solicită freze imposibile, gen «vâlvoi». „La acest tip de clienţi le explic că nu-i posibilă freza solicitată. La urma urmei, tunzi din ce e. E ca la croitor, lucrezi cu marfa clientului“, spune Felicia. Şi e diversă marfa clientului: păr des, ţepos (ca sârma), moale, subţire. „Cel mai greu de tuns e părul mărunt, subţire în fir şi rar, pentru că la acest gen de păr trebuie să îi dai formă şi e complicat, trebuie să fi foarte atent“, explică Felicia Gligor. Adaugă, însă, că „orice fel de păr e uşor de tuns, daca ştii cum să-l iei“.
Întrebare
De ce frizerie şi nu coafură ?
F.G.:M-am ataşat mai mult de frizerie, asta mi-a plăcut de când eram mică. La frizerie tunzi alt stil, alt mod, esti mai liber, pe când la coafură nu merg decât genurile stiliştilor. Şi la coafură, la părul femeilor e mai mult de lucru, în sensul că din păr mare poţi face mai mic, e altceva. Pe de alta parte, nu mai suportăm nici mirosul soluţiilor pe care trebuia să le folosesc.
Ce-i place:
„De mică mi-a placut să tund. Îmi mai place să mă plimb în aer liber. La cei din jur apreciez calitatea umană. Îmi plac oamenii comunicativi, punctuali şi sincere“
Ce nu-i place:
„Nu ma uit la defectele celor din jur, pentru că nimeni nu e perfect. Dar, dacă le observ, le trec cu vedere, îi iau pe oameni aşa cum sunt. Însă, când mă supar, le spun în faţă ce am de zis“
Profil:
Data naşterii: 29 august 1973, Alba Iulia
Educaţie: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel“ Alba Iulia
Starea civila: căsătorită, doi băieţi