Dosarul Holzindustrie Schweighofer: Şase persoane, inclusiv din conducerea companiei, urmărite penal de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joi au avut loc percheziţii la fabrica Holzindustrie de la Sebeş
Joi au avut loc percheziţii la fabrica Holzindustrie de la Sebeş

Procurori DIICOT au început urmărirea penală împotriva a şase persoane în dosarul privind exportul ilegal de lemn în care au fost realizate, joi, percheziţii la fabricile Holzindustrie Schweighofer, la direcţii silvice şi gărzi forestiere. În cazul altor trei persoane urmează să fie dispusă aceeaşi măsură.

Printre cele şase persoane urmărite penal se află şi patru reprezentanţi cu funcţii de conducere ai companiei Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator şi exportator de lemn din estul Europei. Dosarul este însă atât de complicat, încât percheziţiile nu au fost încheiate nici joi, la peste 24 de ore de la descinderea poliţiştilor şi procurorilor DIICOT la cele 23 de adrese din Bucureşti şi şase judeţe. 

Surse din cadrul anchetatorilor susţin că este vorba despre un volum uriaş de muncă, cu zeci de mii de documente încheiate pe parcursul mai multor ani. Prejudiciul invocat de procurori se ridică la 25 de milioane de euro.

Şase persoane din cinci judeţe ale ţării au fost aduse la Bucureşti joi şi au primit vestea că sunt urmărite penal pentru mai multe infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, deturnare de licitaţii, evaziune fiscală, concurenţă neloială şi tăieri fără drept de arbori. Printre suspecţi sunt Nichifor Tofan, directorul fabricii Holzindustrie Schweighofer de la Rădăuţi, precum şi alţi doi directori din cadrul acesteia şi o persoană cu funcţie de conducere din cadrul fabricii de la Sebeş.

Alte trei persoane ar mai putea fi puse sub urmărire penală în acest caz. DIICOT susţine că Holzindustrie, care are sediul internaţional în Austria, ar fi reuşit cu ajutorul unor directori de direcţii silvice din ţară să deturneze licitaţii publice, prin care li se atribuiau suprafeţe improtante din pădure, de unde puteau să taie, legal, o anumită cantitate de lemne. Procurorii DIICOT susţin însă că de fapt, în teren, a fost tăiată şi o cantitate uriaşă de lemn în mod ilegal.

Potrivit DIICOT, au fost puse în executare 23 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi a muncipiului Bucureşti, la persoane fizice şi juridice (din care 4 la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

   

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului. În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile”, se afirmă în comunicatul de presă făcut public miercuri dimineaţă.

Reprezentanţii companiei Holzindustrie Schweighofer au făcut public un comunicat de presă referitor la percheziţiile DIICOT ce sunt în desfăşurare la sediile din ţară ale procesatorului de lemn. În documnet se susţine că se cooperează cu autorităţile pentru o bună desfăşurare a anchetei. ”Holzindustrie Schweighofer cooperează cu autorităţile şi oferă tot sprijinul în ancheta DIICOT comunicată pe 30 mai 2018. Principiul fundamental al companiei este de a respecta întotdeauna legea şi reglementările în vigoare din ţările în care operează.  Compania pune la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile necesare pentru buna desfăşurare a anchetei în curs şi sprijină autorităţile prin toate mijloacele sale pentru o soluţionare corectă a investigaţiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost înştiinţată de obiectul acestei investigaţii. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesată în soluţionarea rapidă şi corectă a acestei situaţii”, se afirmă în comunicat.

Citiţi şi:

 

Percheziţii DIICOT la fabricile Holzindustrie Schweighofer, Direcţii Silvice şi Gărzi Forestiere într-un dosar cu prejudiciu de 25 de milioane de euro

 

Primăria Alba Iulia se împrumută cu 100 de milioane de lei pentru a finanţa mai multe obiective de investiţii din oraş

 

Cele mai periculoase plante carnivore din lume. Cum este folosit copacul sinuciderii în India. Planta a cărei sevă arde ca acidul

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite