Doctori cu care Alba se mândreşte: Mircea Rău, cardiologul bun de pus la inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Rău conduce secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean
Mircea Rău conduce secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean

Mircea Rău este unul dintre medicii care au câştigat aprecierea cititorilor, a juriului de specilitate şi a redacţiei „Adevărul“ în cadrul campaniei „Doctorii cu care Alba se mândreşte“. Este cardiolog la cel mai mare spital din judeţ.

Mircea Rău a avut de ales între Medicină şi Electronică. A optat pentru prima şi la îndemnul mamei sale, care şi-a dorit ca toţi cei trei fi ai săi să devină medici, lucru care s-a şi întâmplat. A fost admis la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca cu a doua medie, 9,40,  în condiţiile în care s-au înscris 1.200 de candidaţi pe 100 de locuri. După finalizarea studiilor universitare a fost repartizat ca medic de circă în comuna Sălciua, perioadă despre care medicul îşi aminteşte că a fost una cu mari provocări, dar cu rol formativ.

„Erai singur cu un bolnav, nu mai aveai în spate nici profesorul, nici un alt coleg. Trebuia să rezolvi de multe  ori o urgenţă medicală mare, cu care nu erai obişnuit. Consider că toţi cei care au făcut stagiul de circă au ajuns medici bine formaţi, care ulterior au ştiut să răspundă solicitărilor de urgenţă“, îşi aminteşte cu plăcere Mircea Rău.

S-a specilizat, în urma unui concurs naţional, în Medicină Internă, într-o perioadă în care Cardiologia nu exista ca şi specialitate distinctă. După ce a promovat examenul de specialitate, în 1981  a ales să se întoarcă în judeţul natal, Alba, şi să se alăture echipei medicale de la actualul Spital de Urgenţă. Patru ani mai târziu şi-a împlinit visul de a se specializa în cardiologie, considerată regina medicinei interne, la Clinica de Cardiologie Fundeni din Bucureşti.

“Încrederea: cheia succesului medic-pacient“


Descrie cardiologia ca o specializare grea, dar care aduce mari satisfacţii. „Înseamnă în primul rând asistenţă de urgenţă, aici vin urgenţe ameninţătoare de viaţă. Satisfacţia o ai atunci când reuşeşti să readuci un om care este în moarte clinică, un pacient care este în stop cardiorespirator pe care  îl redai vieţii, atâţia bolnavi pe care i-ai tratat şi pe care ulterior îi vezi pe stradă, la controlul medical. Dar repet, este extrem de grea, extrem de solicitantă şi mai ales dacă nu eşti cu informaţia la zi profesional, nu poţi face faţă urgenţelor“, susţine cardiologul.

„Încrederea este elementul esenţial în relaţia medic-pacient“, consideră Mircea Rău, care din 1999 conduce secţia de Cardiologie de la Spitalul din Alba Iulia. „Încrederea trebuie să plece de la faptul că medicul este un foarte bun profesionist. Fiecare bolnav vine la medic cu o problemă, iar rolul nostru este de a-i cupa suferinţa. Trebuie să te apropi de ei, nu e suficient numai profesionalismul, ci este nevoie să le inspiri şi încredere, căldură. Dacă faci aceste lucruri, pacienţii se bucură când te văd pe stradă, iar medicii se bucură la rândul lor că au reuşit să-i trateze“, mai adaugă Mircea Rău.

Când vine vorba de cazurile complexe pe care le-a avut de gestionat, medicul preferă să vorbească despre situaţiile limită, în care nu de puţine ori nu pot fi urmate „ca la carte“ protocoalele medicale. „Îţi asumi responsabilitatea de a salva pacientul,  chiar dacă nu eşti în standardul pe care ţi-l dă  protocolul acelui bolnav. Salvezi viaţa acelui om prin faptul că ţi-ai asumat responsabilitatea care nu era trecută în ghidurile de specialitate. Apoi, vă spun de bolnavii care vin în stop cardiorespirator, care sunt impresionaţi în momentul în care îi readuci la viaţă. Sunt bolnavi tineri care au o dilatare a inimii, uneori cu cauză necunoscută, la care tratamentul medical în sine nu are niciun rezultat. Erau candidaţi pentru transplant cardiac ca singură soluţie. Astăzi, au posibilitatea de terapie prin aşa numita resincronizare cardiacă. Se face o stimulare prin două sonde, în aşa fel încât cei doi ventriculi să se contracte simultan, ceea ce duce la creşterea forţei de contracţie a inimii, iar bolnavii sunt compensaţi. Sunt o multitudine de tratamente care astăzi se pot face la noi, nu numai în străinătate“, mai completează medicul care are competenţă şi în echocardiografie.

Profesionalism înainte de toate

Medicul susţine că orice cardiolog de la noi poate discuta în ziua de azi, de la egal la egal în privinţa bagajului informaţional cu specialişti din Occident. Este unul din motivele pentru care sunt curtaţi de străini. Singurul minus în comparaţie cu clinicile din străinătate, pe care-l punctează medicul,  este dotarea tehnică.

Medicul are o filosofie aparte vizavi de sistemul în care lucrează. „Eu fac parte dintr-o generaţie de medici care, fie-mi iertată modestia, s-au dedicat bolnavilor. Nu m-am plâns şi nu mă plâng de sistem, deşi sunt multe lucruri care nu sunt la locul lor. Ca medic trebuie să te comporţi exemplar din punct de vedere profesional şi al încrederii faţă de bolnav. Părerea mea este că există foarte mulţi medici competenţi, valoroşi, care îşi desfăşoară activitatea cu mare dăruire. Cer personalului cu care lucrez pe secţia de Cardiologie lucruri de maximă exigenţă, motivaţa salarială este mică, aşa că le spun că un medic trebuie să mainifeste profesionalism înainte de toate. Este singurul fel în care putem fi împăcaţi cu noi înşine. Un medic din generaţia mea nu s-a întrebat de multe ori dacă pentru gesturile pe care le face există motivaţie financiară suficientă“, a încheiat medicul.

Povestea medicului de pe locul III a topului „Doctori cu care Alba se mândreşte“ va fi publicată vineri, 11 noiembrie, pe alba.adevarul.ro . Campania propusă de ziarul „Adevărul“ are ca scop promovarea profesioniștilor din domeniul medical, persoane care nu au depus Jurământul lui Hipocrate doar ca o simplă formalitate.

Alături de cititori, un rol hotărâtor în ceea ce priveşte desemnarea celor cinci doctori cu care Alba se mândreşte l-a avut şi juriul de specialitate, din care fac parte medicul Horia Timiş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, ec. Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba şi Dragoş Zaharia, preşedintele Asociaţiei SM Speromax, organizaţie nonguvernamentală.  Părerile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul“au cântărit fiecare în procent de 33 la sută.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite