Dig fisurat la Roșia Montană: pompierii au scăzut nivelul apei cu aproape un metru. 158 de persoane s-au evacuat

0
Publicat:

Pompierii continuă operațiunea de scoatere apei din lacul Tăul Mare la digul căruia s-a produs o fisură care pune în pericol stabilitatea barajului. Nivelul apei a scăzut cu 97 de centimetri față de cota inițială.

Tăul Mare, lacul de deasupra Roșiei Montane FOTO Ion Crișan
Tăul Mare, lacul de deasupra Roșiei Montane FOTO Ion Crișan

O fisură în digul barajului, observată sâmbătă, a alertat autoritățile. S-a luat decizia evacuării locuitorilor din aval și scăderea nivelului apei pentru a se menține siguranța lacului. 

Scăderea nivelului cu 97 de centimetri a fost obținută în interval de o zi de refulare a apei cu trei pompe de mare capacitate. Atingerea cotei de minus cinci metri față de nivelul inițial va însemna un efort de câteva zile.

„Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 cm (față de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate la ora 18:30 de reprezentanții SGA. În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată, locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud)”, a transmis luni seara ISU Alba.

Trei pompe acționează pentru scoaterea apei FOTO ISU Alba
Trei pompe acționează pentru scoaterea apei FOTO ISU Alba

De asemenea, se intervine cu un excavator pentru amenajarea unei rampe in vederea facilitării accesului motopompelor spre profunzimea lacului deoarece ca urmare a scăderii nivelului apei nu vor mai putea face absorbție. În cursul zilei de luni s-au efectuat diferite activități în vederea identificării unor soluții cât mai optime și eficiente de organizare a intervenției.

Adâncimea apei, verificată cu sonarul

”Personal ABA Mureș și SGA Alba (15 persoane) au monitorizat și măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare, au monitorizat cursul de apa în aval de baraj, au efectuat măsurători topo atât la corpul barajului cât și la lacul de acumulare, au efectuat măsurători privind rezistivitatea corpului barajului, consistența barajului, s-a verificat cu un sonar adâncimea apei. În urma acestor măsurători se concluzionează faptul ca din cei 18 metri înălțime din zona turnului de manevră, cca 6 metri sunt colmatați. În cursul zilei de marți, se vor face măsurători batrimetrice pe chiuveta lacului, pentru a stabili cu certitudine gradul de colmatare, si reactualizarea curbelor volumetrice”, se mai precizează în informarea pompierilor.

Fisura din digul barajului FOTO Adevărul
Fisura din digul barajului FOTO Adevărul

La intervenție participă circa 25 de pompieri, și câte patru jandarmi și polițiști. De asemenea, personal de la Hidroelectrica Sebeș (trei persoane) a verificat integritatea galeriei de golire Reprezentanți ai STPS și MAPN au realizat o recunoaștere pentru a identifica soluții în vederea amplasării motopompelor cât mai aproape de luciul apei.

Tăul Mare are o suprafață de 40.000 metri pătrați, o cantitate estimată inițial de 270.000 de metri cubi de apă, aflându-se la o altitudine de 930 de metri, exact deasupra satului Roșia Montană. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite