Tăul Mare de la Roșia Montană, golit de apă din cauza fisurii din dig. Peste 100 localnici au refuzat evacuarea
0Scoaterea apei din lacul Tăul Mare din Roșia Montană, unde s-a produs o fisură în digul de protecție, a continuat pe parcursul nopții de duminică spre luni. Apa din lac a scăzut cu 80 de centimetri.

Operațiunea va dura probabil mai multe zile, până ce nivelul apei va scădea cu 5 metri, cifra avansată de specialiști pentru ca digul să fie protejat. În Tăul Mare se afla inițial cantitatea de 270.000 de metri cubi de apă.
Alarma a fost dată sâmbătă seara, 1 octombrie, când s-a constatat existența unei fisuri în digul barajului aflat în amonte de localitatea Roșia Montană.
În gospodăriile din zona din aval locuiesc un total de 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea și 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autorităţile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud).
Un total de cinci mesaje RO ALERT au fost transmise lcoalnicilor pe parcursul zilei de duminică, 2 octombrie.

La fața locului se află peste 30 de militari pompieri din Alba, Bihor, Mureș, Hunedoara și Cluj, dar și polițiști și jandarmi. Au fost constituite 4 echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populației privind importanta evacuării preventive.
Trei pompe de mare capacitate au fost puse în funcțiune duminică, pentru evacuarea apei din lacul cu o suprafață de 40.000 metri pătrați.

Tăul Mare este unul dintre cele șapte lacuri artificiale existente în zona Roșia Montană. A primit această denumire datorită întinderii lui, mult mai mare față de celelate. Este alimentat de trei izvoare din masivele ce îl inconjoară. A fost amenajat în anul 1908. Pe suprafaţa acestuia se poate practica pescuitul sportiv. Apa din tăuri era utilizată în trecut pentru spălarea miniereului din care se obținea aur. Autorizația de funcționare pentru acest obiectiv este valabilă până la sfârșitul anului 2024.