Curtea de Apel Alba Iulia respinge acţiunea Bisericii Romano-Catolice privind retrocedarea sediului Universităţii ”1 Decembrie 1918”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice cu privire la anularea unui act administrativ prin care s-a respins retrocedarea a două clădiri în care îşi desfăşoară activitatea Universitatea ”1 Decembrie 1918”.

Decizia a fost pronunţată luni, 22 octombrie 2018. ”Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Arhiepiscopia Romano Catolică Alba Iulia în contradictoriu cu pârâta Comisia Specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România cu sediul în Bucureşti împotriva Deciziei 7503 din data de 15.11.2017 emisă de pârâtă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, conform art. 20 Legea 554/2004”, se precizează în conţinutul hotărârii de la Curtea de Apel. Recursul care ar urma să fie formulat va fi de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În noiembrie 2017, Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea de retrocedare, susţinând că imobilele solicitate, respectiv corpurile A şi B ale Universităţii ”1 Decembrie 1918”, nu au fost în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

"Arhiepiscopia nu are calitatea de continuatoare a proprietarului tabular, Fondul de studii, bunurile acesteia nereprezentând bunuri proprietatea a bisericii, ci bunuri publice aflate în proprietatea Statului Român. Fondul de studii constituia un fond public aflat în proprietatea Statului Român şi în administrarea Ordinariatului Catolic de rit latin de Alba Iulia", se arăta în decizia de respingere a cererii de retrocedare. Sediul central al Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a fost revendicat, în 2003, de către Biserica Romano-Catolică.

Rectorul Daniel Breaz a declarat că universitatea este proprietarul de drept al clădirilor instituţiei de învăţământ superior. Potrivit rectorului, pentru clădirea principală a universităţii "nu există absolut niciun document care să ateste că acea clădire a aparţinut Bisericii Romano-Catolice".

La rândul său, fostul rector Moise Achim a declarat că universitatea este intabulată pe aceste clădiri în cartea funciară şi este proprietarul de drept. "De atunci încoace (din 2003 - n.r.), noi am adunat toate documentele posibile prin care certificăm că acea clădire s-a făcut din subscripţii publice, nu din banii Bisericii Catolice", a afirmat, în urmă cu mai mulţi ani, Moise Achim. El a susţinut că documentele pe care universitatea le deţine atestă faptul că Liceul Mailath, care a funcţionat în actualul sediu central, a fost gestionat din punct de vedere religios de episcopul Mailath şi nu a fost în subordinea Bisericii Romano-Catolice.

La vremea respectivă, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a precizat că prin cererea de retrocedare depusă nu doreşte să provoace tensiuni de nicio natură în Alba Iulia. "Dorim doar să ne fie recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilelor de care am fost deposedaţi în mod nelegal de către regimul totalitar", potrivit unui comunicat remis atunci presei. 

Citiţi şi:

 

„Nebunia“ chiriilor la Alba Iulia, unde peste 100.000 de oameni vor ajunge de 1 Decembrie. Hotelurile au rezervat deja tot, iar un apartament este foarte scump

 

FOTO Prima comună din România cu debarcader pe malul unui râu. Investiţie în crearea unei zone de agrement la Ciugud

 

FOTO Licitaţie cu preţuri derizorii. Unde se poate cumpăra un bloc cu 6.700 de lei, iar o casă de locuit la preţul de 1.446 lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite