Cupru Min Abrud, prădată de hoți de combustibil. Au scăpat de dosar, după cinci ani de cercetări

0
Publicat:

După cinci ani de cercetări, dosarul furturilor de combustibil de la societatea Cupru Min SA Abrud (Alba) a fost închis definitiv de autoritățile judiciare. 17 persoane, foști și actuali angajați ai companiei, au scăpat de urmărirea penală.

Oamenii erau șoferi pe autobasculante la exploatarea miniere FOTO cuprumin.ro
Oamenii erau șoferi pe autobasculante la exploatarea miniere FOTO cuprumin.ro

Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni (Alba) a înregistrat, în 11 iulie 2023, la Judecătoria Câmpeni, o solicitare privind confirmarea renunțării la urmărirea penală în cazul a 17 inculpați, foști și actuali angajați ai societății cu sediul în Abrud.

Marea majoritate sunt șoferi la exploatarea minieră și au fost cercetați, în principal, pentru furt de combustibil. În septembrie 2018, polițiștii și procurorii au realizat 15 percheziții în patru localităţi din zonă (Abrud, Bucium, Lupşa, Bistra) la domiciliile a 14 persoane bănuite de furt.

Acțiunea a fost una spectaculoasă, anunțată de IPJ Alba inclusiv cu fotografii și imagini de la descinderile polițiștilor. La momentul respective au fost vizate 14 persoane, dar pe parcurs cercetările s-au extins la 17 angajați.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017 - 2018, cei 14 bănuiţi, angajaţi ai societăţii comerciale, în calitate de şoferi, ar fi sustras combustibil din rezervoarele camioanelor şi utilajelor pe care lucrau. Aceştia ar fi depozitat combustibilul sustras la propriile domicilii, iar ulterior l-ar fi folosit, în scop personal, sau l-ar fi vândut către alte persoane. În urma percheziţiilor, poliţiştii au descoperit 11.471 litri de motorină şi 590 litri de ulei de motor, despre care există suspiciunea că provin din furturi, 6.054 de obiecte pirotehnice (petarde) deţinute în mod ilegal, 5 arme de vânătoare, care ar fi fost folosite la braconaj cinegetic, 94 de cartuşe pentru arme de vânătoare şi bani (154.204 de lei şi 27.500 de euro)”, a transmis IPJ Alba, în septembrie 2018.

Ulterior, 13 șoferi au fost reținuți fiind eliberați, apoi, cu măsuri restrictive mai ușoare. Cercetările au vizat fapte de furt calificat, tăinuire, braconaj cinegetic şi nerespectarea regimului materiilor pirotehnice.

Dosar clasat pentru prescripție

Procurorul a solicitat Judecătoriei Câmpeni renunțarea la urmărirea penală. Instanța nu a fost de acord și a dispus clasarea dosarului pentru că a intervenit prescripția faptelor. „Respinge cererea de confirmare a soluţiei de renunţare la urmărire penală. Desfiinţează soluţia de renunţare la urmărire penală. Dispune clasarea cauzei, în temeiul art. 16 alin 1 lit f. CPP”, se precizează în încheierea pronunțată în 7 decembrie 2023. 

Unii dintre cei reținuți au fost, ulterior, concediați, dar și-au recâștigat posturile și banii în justiție. 

„În decizia atacată se menţionează că s-a avut în vedere raportul comisiei de cercetare disciplinară în care s-a consemnat că salariatul este învinuit de săvârşirea următoarelor fapte conform dosarului penal, respectiv furt, complicitate la furt şi tăinuire. Instanţa reţine că în decizia contestată nu sunt descrise în concret faptele ce i se impută salariatului şi care ar constitui abatere disciplinară, raportat la actul normativ încălcat, şi, mai ales, fără a fi arătată data săvârşirii acestora. Instanţa reţine că în decizia contestată nu sunt descrise în concret faptele ce i se impută salariatului şi care ar constitui abatere disciplinară, raportat la actul normativ încălcat, şi, mai ales, fără a fi arătată data săvârşirii acestora”, astfel a motivat Tribunaul Alba una dintre hotărârile prin care a anulat decizia de concediere.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite