Cum s-a rezolvat abandonul şcolar într-un sat de munte din Alba: a fost construit un internat din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adăpostul ”Casa din Munte” din satul Strungari
Adăpostul ”Casa din Munte” din satul Strungari

În comuna Pianu din Alba, autorităţile au găsit soluţia pentru a reduce abandonul şcolar. Lângă şcoală din satul Strungari au fost construite un centru de zi şi un internat unde elevii pot rămâne după ore, să-şi facă temele şi pot fi cazaţi peste noapte.

Ideea a redus considerabil riscul de abandon şcolar, care e acum aproape de zero. 60 de elevi învaţă la şcoala generală din Strungari, iar 32 dintre ei rămân săptămânal la internat. Casele lor sunt răsfirate pe munte, aşa că le este greu să facă zilnic navetă, zeci de kilometri.  În ajutor le-au venit autorităţile, care, cu bani europeni, au construit un internat şi o sală de meditaţii.

Adăpostul „Casa din Munte“ care asigură, pentru 30 de copii, cazare, masă, îngrijire socio-medicală, socializare, recuperare şcolară, sprijin în efectuarea temelor. Şcolarii provin din cătunele aparţinătoare satelor Plaiuri şi Purcăreţi, comunităţi izolate, fără căi de acces şi mijloace de transport. Adăpostul reprezintă o şansă de şcolarizare, o alternativă la abandonul şcolar, demn de luat în calcul, întrucât aceşti copii ar fi fost nevoiţi să parcurgă zilnic, pe jos, între 5 şi 7 kilometri, până la cea mai apropiată şcoală.

Tot în comună este funcţional şi un Centru de zi, în care sunt supravegeaţi şi ajutaţi la rezolvarea temelor copii din Pianu. Complexul a fost înfiinţat printr-un proiect al Asociaţiei „Sprijiniţi copiii“ Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Pianu, Asociaţia „Centrul de Resurse pentru Servicii Sociale-CERESS“ Alba şi Şcoala din Strungari.

scoala strungari alba

Şcoala generală din Strungari

”Dus-întors 10 km şi nu cred că aş putea, dacă nu ar fi internatul. Aş veni mai rar la şcoală, nu aş învaţă, e foarte greu de făcut navetă”, spune una dintre elevele care stă la internat.  ”Majoritatea vin de la distanţă foarte mare, unii chiar de la 10, 15 km, fac foarte mult pe drum, trebuie să meargă prin pădure, aici au toate condiţiile”, a spus Georgeta Pamfilie, profesoară. Clădirea a costat 300.000 de euro, bani europeni. 

scoala strungari alba

Legenda lacului fără fund din Munţii Şureanu: un monstru îi trage pe înotători sub apă

 

Secretele „fondului pisetal“, strategia care ţinea în viaţă spitalul din Apuseni. Contribuţia lunară a minerilor, infimă

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite