Cum funcționa o rețea de împrumuturi după modelul „roata” pe Facebook. Femeie condamnată pentru cămătărie

0
Publicat:

Celebrul model de împrumuturi „roata”, practicat încă de pe vremea comunismului de către angajați, are încă adepți. O astfel de afacere a devenit penală după ce o femeie practica și cămătăria. 

Femeia a plătit zeci de mii de lei doar pentru dobânda la împrumuturi FOTO Adevărul
Femeia a plătit zeci de mii de lei doar pentru dobânda la împrumuturi FOTO Adevărul

O femeie din Hunedoara,  membră a rețelei, a fost condamnată la închisoare cu suspendare după ce a acordat unei alte femei din Alba mai multe împrumuturi cu dobândă de 25% pe o lună. Karina M. este acuzată că a acordat victimei sale un număr 23 de împrumuturi a diferite sume de bani, în cuantum total de 84.500 lei și a solicitat pentru fiecare împrumut o dobândă lunară în procent de 25% din valoarea acestuia până la data restituirii debitului principal.

Victima a cunoscut-o pe femeia care acorda împrumuturi prin intermediul Facebook, unde se practică depunerea unor sume de bani de către mai multe persoane pe parcursul mai multor luni, lunar luând banii o singură persoană. Practica este cunoscută sub denumirea de „roata” sau „roata țigănească” și este prezentă în România încă de pe vremea comunismului.

Din cauza unor probleme financiare, în luna iulie 2021, femeia din Alba a fost nevoită să se retragă din „roată”. Aceasta ar fi trebuit să primească suma de 31.320 lei și să dea suma de 35.780 lei, la retragerea din roată fiind nevoită să mai achite suma de 4.460 lei.

Victima a declarat că a împrumutat suma totală de 69.000 lei, din care aceasta a restituit 57.262 lei. Karina M. a susținut, însă, că are de primit 70.000 lei, iar despre suma de 57.262 lei a precizat că reprezintă doar dobânda pentru împrumutul în cuantum de 69.000 lei. Pentru că femeia care a luat împrumuturile a refuzat să restituie întreaga sumă a primit amenințări.

Toți banii, plătiți doar pentru dobândă

Ulterior a mers la poliție și a depus plângere. „Înainte de fiecare împrumut, aceasta mi-a cerut să întocmesc o declarație pe proprie răspundere că sunt de acord cu suma împrumutată și cu dobânda aferentă acesteia, declarație pe care o transmiteam acesteia prin intermediul unei firme de curierat. Am procedat de această manieră până în luna iulie 2021 (cu mențiunea că dobânda am achitat-o lunar, chiar dacă nu achitam contravaloarea împrumutului în fiecare lună), când efectiv am ajuns de nu îmi mai permiteam să achit nici roțile la care participam și nici împrumuturile pe care le luam, cu dobânzile aferente acestora. Când încasam sume de bani din roți, acestea le utilizam pentru a-i achita dobânzile aferente împrumuturilor luate”, a declarat femeia la poliție.

În urma percheziției derulate la locuința cămătăresei, polițiștii au descoperit un număr de 35 de declarații de împrumut a unor diverse sume de bani, scrise olograf.

Cămătăreasa a recunoscut acuzațiile și a fost de acord să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, aprobat de Judecătoria Alba Iulia în 3 februarie 2023, pentru o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de trei ani. Pe durata termenului de supraveghere, femeia va urma un curs de calificare profesională și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. 

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite