Cu investiţii de 150 milioane euro, Alba Iulia este pe primul loc în rândul capitalelor de judeţ la bani europeni cheltuiţi pe cap de locuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Alba Iulia a fost restaurata cu fonduri europene
Cetatea Alba Iulia a fost restaurata cu fonduri europene

Oraşul Alba Iulia ocupă locul întâi în rândul capitalelor de judeţ din România în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri UE pe cap de locuitor. Deşi este un oraş de dimensiuni relativ reduse, a reuşit să absoarbă sau să utilizeze 150 de milioane de euro în fonduri europene, ceea ce înseamnă 2.250 de euro pentru fiecare locuitor.

Oraşul Alba Iulia şi Banca Mondială au organizat joi o ceremonie pentru a încheia în mod oficial colaborarea de un an ce a contribuit la evaluarea planurilor de dezvoltare pe termen lung, strategiilor şi proiectelor oraşului, şi în final la prioritizarea a 13 proiecte dintr-o listă lungă de peste 350 de proiecte care urmează să fie implementate până în anul 2020, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Mondiale. La ceremonie au participat Primarul Municipalităţii Alba Iulia, Mircea Hava şi Managerul pentru Practici Globale în domeniile Social, Urban, Rural şi de Adaptare al Băncii Mondiale, David Sislen.

Alba Iulia este totodată prima municipalitate din România care a plătit din bugetul propriu pentru a încheia un acord de rambursare de tip diverse (miscellaneous reimbursable agreement MRA) cu Banca Mondială, potrivit sursei citate. Prin intermediul acestui acord, Banca Mondială a furnizat servicii de asistenţă tehnică în perioada iunie 2014 – iulie 2015, pentru a creşte potenţialul oraşului Alba Iulia de a accesa fonduri europene în perioada 2014-2020.

„Asocierea cu Banca Mondială nu este deloc întâmplătoare, iar faptul că suntem singurul oraş din România care şi-a construit acest parteneriat strategic nu ne dă doar dreptul sa fim mândri că suntem albaiulieni, ci şi garanţia

hava alba iulia

că Alba Iulia va avea acces la cele mai bune şi sustenabile soluţii financiare. Ţinta noastră este viitoarea perioadă de alocare 2014-2020, dar şi alte resurse de finanţare, motiv pentru care a fost absolut necesar să stabilim priorităţile oraşului împreună cu Banca Mondială”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Metodologia utilizată pentru selecţia proiectelor, elaborată ca parte a parteneriatului încheiat cu municipalitatea Alba Iulia, este în prezent luată în considerare de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru a fi aplicată ca metodologie de prioritizare pentru proiectele ce vor fi depuse de către cele 39 de capitale de judeţ din România eligibile pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020, având o valoare de 1,3 miliarde de euro.

Cele 13 proiecte prioritare din Alba Iulia includ restaurarea patrimoniului cultural cheie şi a siturilor turistice, îmbunătăţirea vegetaţiei în parcurile municipale, instalarea sistemelor de iluminat, îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor şi şcolilor, şi reabilitatea creşelor/grădiniţelor. Aceste proiecte se încadrează în viziunea oraşului Alba Iulia de a deveni un punct de atracţie european din punct de vedere cultural şi turistic, continuând în acelaşi timp sa devină un oraş inteligent, ecologic, competitiv şi creativ.

„Suntem pe un drum cu două sensuri. Lucrând îndeaproape cu echipa din Alba Iulia, am câştigat o experienţă semnificativă, iar Banca Mondială a învăţat la rândul său foarte multe de la administraţia locală. Aceste cunoştinţe au relevanţă globală”, a declarat managerul pentru Practici Globale în domeniile Social, Urban, Rural şi de Adaptare al Băncii Mondiale, David Sislen.

Cea mai mare investiţie din fonduri europene a fost restaurarea şi modernizarea Cetăţii Alba Carolina pentru care, prin mai multe proiecte, s-au cheltuit aproape 100 de milioane de euro.

Citiţi şi:

Alba-Iulia, fortăreaţa-simbol a României niciodată cucerită. Povestea celei mai mari cumpene din istoria cetăţii: 8.000 de soldaţi unguri au asediat-o fără succes

Secretele porţilor Cetăţii Alba Iulia: 300 de ani de istorie în şapte elemente de arhitectură spectaculoase

Secretele bastioanelor Cetăţii Alba Carolina, sistemul de apărare al celei mai mari fortificaţii din Transilvania

Monetăria din Alba Iulia - izvor de bani şi putere. Cum au folosit principii medievali monetăria în Epoca de Aur a Principatului Transilvaniei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite