Consiliu Judeţean obligat să plătească daune pentru un accident provocat de o groapă în asfalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferul şi-a distrus două anvelope în groapa din asfalt. Foto Adevărul
Şoferul şi-a distrus două anvelope în groapa din asfalt. Foto Adevărul

Consiliul Judeţean Alba a fost obligat în justiţie să despăgubească asigurătorul unui şofer care şi-a avariat autoturismul într-o groapă din asfalt. Toate explicaţiile autorităţilor au fost respinse de judecători.

Incidentul a avut loc în 11 martie 2020 pe DJ 107M, pe raza comunei Mirăslău. Datorită unei gropi aflate pe axul drumului, şoferul şi-a distrus două anvelope, care au trebuit înlocuite. În instanţă, s-a solicitat obligarea instituţiei la plata sumei de 1.080 lei cu titlu despăgubiri şi a dobânzii legale şi penalizatoare pentru suma solicitată, calculată de la data producerii incidentului şi până la achitarea efectivă. 

Evenimentul a fost raportat Postului de Poliţie Mirăslău, iar poliţiştii s-au deplasat la faţa locului pentru identificarea gropii şi a avariilor suferite de autoturism. Şoferul avea poliţă CASCO, motiv pentru care a fost despăgubit de către asigurător. În urma analizării actelor depuse la dosarul de daune a rezultat ca vinovată de producerea daunei se face Consiliul Judeţean, având calitatea de administrator al tronsonului de drum.

”Întinderea pagubei suferite de asiguratul reclamantei ca urmare a evenimentului sus menţionat, a fost determinată pe baza documentelor de constatare a avariilor, precum şi a actelor de reparaţie emise de către unitatea reparatoare. Administratorul drumului public sau după caz antreprenorul sau executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil orice obstacol aflat pe partea carosabilă care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, şi să ia toate masurile de înlăturare a acestuia”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

Reprezentanţii instituţiei au precizat că nu îi poate fi atrasă răspunderea pentru prejudiciul cauzat, întrucât reclamanta nu a făcut dovada săvârşirii faptei ilicite constând în nerespectarea obligaţiei de menţinere a drumului public în stare corespunzătoare şi nici nu a reuşit să dovedească vinovăţia Consiliului Judeţean Alba, producerea evenimentului rutier fiind probată doar prin intermediul unor fotografii neconcludente, depuse alături de cererea de chemare în judecată.

Şoferul maşinii a susţinut că a depăşit o maşină care avea o pană, moment în care cu roţile de pe partea stângă a dat într-o groapă, aflată pe mijlocul carosabilului, în urma căreia ambele roţi au suferit avarii, respectiv anvelope tăiate.

Instituţia a acuzat şi culpa şoferului

”Şoferul implicat în evenimentul rutier a avut tot interesul în a declara faptul că incidentul s-a produs din cauze care nu îi sunt imputabile, pentru a evita astfel, eventualele sancţiuni contravenţionale, în condiţiile în care dovada existenţei autoturismului pe care acesta a încercat să îl depăşească, nu poate fi probată, nefiind indicată marca, numărul de înmatriculare, ori alte detalii ale autoturismului pentru ca acesta să poată fi identificabil. Fotografiile şi declaraţia eliberată de către agentul de poliţie nu sunt de natură a conduce la concluzia că avariile au fost cauzate de o groapă, fiind greu de crezut că la pătrunderea într-o groapă atât de adâncă încât să cauzeze crăparea anvelopei, autoturismul nu îşi pierde direcţia de deplasare, ba mai mult, a lovit cu roata din spate în aceeaşi groapă, provocând aceleaşi avarii, dar fară ca restul autoturismului să fie atins”, s-a mai susţinut în poziţia Consiliului Judeţean.

Prin urmare, reprezentanţii instituţiei au susţinut că nu se poate stabili în mod cert, prin probele administrate în dosar, dacă prejudiciul produs s-ar fi datorat doar stării drumului şi nu chiar culpei conducătorului auto care, raportat la momentul producerii evenimentului, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, (fiind perioadă de iarnă), la ora producerii incidentului (fiind pe timp de noapte), condiţii în care acesta ar fi trebuit să conducă mult mai precaut, neexcluzând posibilitatea existenţei unei uzuri îndelungate a anvelopelor, care în contact cu o groapă să fi fost avariate.

Aprecierile insituţiei nu au fost, însă, însuţite de instanţa de judecată. ”În cauză, instanţa apreciază că s-a făcut dovada că prejudiciul a fost cauzat urmare a stării tehnice precare a drumului aflat în administrarea pârâtei, având în vedere că nu s-a constat nicio abatere legată de manevra de depăşire executată de conducătorul autoturismului avariat. De asemenea, instanţa reţine că existenţa gropilor si a avariilor produse a fost constată obiectiv de un agent din cadrul IPJ Alba, aşa încât existenţa raportului de cauzalitate în cauză apare ca fiind dovedită. Faţă de cele reţinute în precedent instanţa reţine îndeplinite în cauză condiţiile pentru angajarea răspunderii civile delictuale în sarcina pârâtei motiv pentru care apreciază cererea întemeiată şi urmează a o admite”, se mai susţine în hotărârea Judecătoriei, care a rămas definitivă. 

Prin urmare, instituţia a fost obligată să plătească suma de 1.080 de lei şi dobânda penalizatoare. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Roşia Montană revine în atenţia UNESCO pentru înscrierea pe lista Patrimonului Mondial. Când se va lua decizia

 

Momentul spectaculos în care se produce o viitură pe un râu din Apuseni. Furia naturii în câteva secunde VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite