Ciupercăria din Alba care salvează o comunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Găbud, în judeţul Alba, un sat cu doar 250 de locuitori a fost înfiinţată o afacere care aduce beneficii importante comunităţii. Nu este o afacere înfiinţată neaparat pentru profit, ci mai mult pentru ca oamenii de aici să aibă un loc de muncă. Este vorba despre o ciupercărie deschisă de un investitor privat din Bucureşti.

Investitorul este Monica Maria Bucur, care a fost convinsă să demareze această activitate economic de reprezentanţii unei mănăstiri. Ciupercăria de la Găbud funcţionează de circa doi ani de zile şi plăteşte salarii pentru 16 persoane. Totul a pornit în 2013, când a fost constituit un grup de iniţiativă având ca şi obiectiv valorificarea potenţialului de resurse pe care le oferă mediul rural şi tradiţiile. Rezultatul a fost înfiinţarea unei culturi de ciuperci în trei hale care produc peste 12 tone în fiecare lună. Firma care derulează afacerea se numeşte Agroind Concept SRL. În afară de aceasta, la Găbud mai sunt înregistrate doar alte trei firme.

”Vrem să extindem capacitatea de producţie cu încă o cameră. Aprecierea calităţii ciupercilor de către clienţii noştri ne-a mobilizat şi ne-a convins că trebuie să continuăm. Avem în prezent zece angajaţi permanenţi şi şase sezonieri. Personalul a fost calificat odată cu demararea procesului de producţie de către tehnologii de produs, calificare pe care şi noi o practicăm cu toţi cei care intră în echipa noastră”, a spus Lucia Walther, directorul economic al firmei. Dezvoltarea societăţii s-a datorat şi colaborării cu administraţia locală din comuna Noşlac, de care depinde din punct administrativ satul Găbud, dar şi cu localnicii de aici. 

”Prima idee a pornit de la părinţii de la Metocul Mănăstirii Oaşa de la Găbud care au acordat o atenţie mai mare lucrului cu tinerii, apoi de la tinerii care s-au mutat în satul Găbud şi şi-au întemeiat familii iar acum au copii micuţi. Nu în ultimul rând, afacerea se derulează şi cu sprijinul membrilor comunităţii din Găbud, care vin şi susţin activităţile de la şcoală”, a completat Lucia Walther. 

ciuperci fabrica alba

Foto: ziarulunirea.ro

Investiţia în ciupercărie şi în celelate activităţi derulate la Găbud se ridică la suma de aproximativ 300.000 de euro. ”Localnicii din Găbud ne-au primit la început neîncrezători, nu credeau că se poate, apoi s-au obişnuit cu normalitatea. Omul de la ţară are un comportament simplu şi sănătos”, a mai spus Lucia Walther. Firma care a demarat afacerea cu ciuperci s-a ocupat de renovarea şcolii din localitate şi de crearea unui after-school pentru copiii din sat. Clădirea unde a funcţionat şcoala, desfiinţată în urmă cu mai mulţi ani din cauza lipsei copiilor, a fost transformată într-un veritabil centru cultural unde se derulează activităţi în care sunt implicaţi oamenii din sat. Societatea a avut în 2015 o cifră de afaceri de 200.000 de lei, dar şi o pierdere cifrată la ceva mai mult de 400.000 de lei, situaţie datorată în special investiţiilor realizate.

”Şi after-school-ul are povestea lui ca şi componentă a conceptului pe care îl promovăm (Natură – Tradiţie – Natural). La început ne-am confruntat cu lipsa forţei de muncă şi ne-am dat seama că trebuie să creştem natural dorinţa celor mai tineri să participe la proiect. Am demarat activităţi educaţionale, ateliere de lucru pentru deprinderi meşteşugăreşti, organizarea de şezători de către copii”, afirmă Lucia Walther. Ciupercile produse la Găbud ajung în special în magazine şi pe masa restaurantelor din Alba şi Cluj. ”O seră produce, în trei valuri, în jur de 7.000 – 7.500 de kilograme de ciuperci. Ciupercile sunt vândute la depozite en-gros din cele două judeţe. Facem cu greu faţă comenzilor şi de accea dorim să ne extindem”, a spus administratorul firmei Victoria Moldovan. 

Citiţi şi:

Primele curse cu maşini organizate în România acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut în toată Europa

Semnificaţia semnalelor de alarmare a populaţiei. Care sunt tipurile de alarmă şi cât durează fiecare sunet acustic

Studentul român care luptă să ajungă în Antarctica. Documentarul TV realizat în stilul faimoaselor producţii BBC

Românul care produce chipsuri naturale, fără urmă de E-uri. „Consider că este loc pentru toată lumea pe piaţă“

România la 1913, în National Geographic: „Ţară prosperă cu armată temută, mare exportatoare de grâne, vin şi petrol“

Agricultorii din Alba înlocuiesc culturile tradiţionale cu lavanda. Cât costă şi la ce este bun ”uleiul esenţial”

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite