Cea mai lungă pistă de biciclete din România are finanțare: 224 de kilometri prin trei județe din Munții Apuseni

0
Publicat:

Proiectul interjudețean Velo Apuseni, care constă în realizarea a 227 de kilometri de piste de biciclete în trei județe din Transilvania, a început să fie implementat în Alba și Cluj.

Traseul pistei de biciclete princ ele trei județe FOTO Adevărul
Traseul pistei de biciclete princ ele trei județe FOTO Adevărul

Proiectul „Velo Apuseni”  presupune amenajarea a 227 de kilometri de piste de biciclete, din care 99,3 km vor fi pe teritoriul județului Bihor, 35,3 km pe teritoriul județului Alba, iar restul de 92,4 km în județul Cluj.

Valoarea contractului de finanțare, 100% nerambursabilă, este de 110 milioane lei. Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Consiliul Județean Alba a lansat o licitație pentru servicii de proiectare și asistență tehnică. Valoarea totală estimată a contractului este între 288.235 și 1.017.908 de lei. Câștigătorul contractului va trebui să realizeze proiectarea și apoi să asigure asistența tehnică pentru constructorul pistei.

Județul Cluj este mai avansat, în sensul că a fost semnat contractul pentru proiectare, urmând ca demersul să fie inițiat și de Consiliul Județean Bihor. 

„Se va realiza o conexiune cu celelalte trasee amenajate pe raza județelor Alba și Bihor, astfel încât întreg arealul Munților Apuseni să poată fi pus în valoare. Mai mult, prin implementarea acestui proiect, va crește și atractivitatea județului nostru, constituindu-se într-un plus în ceea ce privește oferta turistică a acestuia”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Valoarea contractului de proiectare adjudecat de operatorul economic clujean K&K Studio de Proiectare SRL este de 1.688.500 lei fără TVA. Durata contractului de servicii este de 40 luni.

Alianța Apusenilor

Proiectul „Velo Apuseni” a rezultat în urma unui parteneriat încheiat în anul 2021 între județele Cluj, Bihor și Alba. În luna martie 2023 a fost semnat contractul de finanțare a investiției, care urmărește sprijinirea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii de trasee cicloturistice la nivel judeţean / regional / naţional, respectiv creşterea accesibilităţii zonelor turistice şi dezvoltarea infrastructurii aferente.

Traseul propus străbate Parcul Natural Apuseni, parc care este parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000, fiind declarat sit de interes comunitar – ROSC1 0002 Apuseni şi fiind inclus în aria de protecţie specială avifaunistică – ROSPA 0081 Munţii Apuseni – Vlădeasa. Parcul Natural Apuseni are un număr aproximativ 500.000 vizitatori pe an, iar dintre principalele motive ale vizitei se remarcă relieful spectaculos, traseele montane deosebite, frumuseţea peisajelor şi peşterile carstice.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite