Ce este sonda lambda. Efectele defectării dispozitivului asupra motorului maşinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Defecţiunea senzorului este ”anunţată” de martorul din bordul maşinii
Defecţiunea senzorului este ”anunţată” de martorul din bordul maşinii

Sonda lambda este un senzor care măsoară nivelul de oxigen din gazele evacuate. Defectarea acestuia duce la funcţionarea anormală a motorului.

Maşinile moderne au două sonde lambda, una pusă pe galerie, iar o a două după catalizator. Acest senzor este foarte important pentru funcţionarea catalizatorului, care nu-şi poate efectua activitatea sa optimă de curăţare. Se recomandă verificarea sondei lambda la fiecare 2-3 ani de funcţionare a maşinii şi înlocuirea sau curăţarea ei în cazul în care apar probleme de funcţionare.

Simptomele unei sonde lambda defecte pot fi: creşterea consumului de combustibil, apariţia vibraţiilor când motorul este la relanti, oprirea motorului, turaţie instabilă sau foarte ridicată, accelerări slabe sau discontinue ale motorului. 

Datorită funcţionării în condiţii extreme (temperatură, coroziune, contaminare) durata de viaţă a unei sonde lambda este limitată la 45000 – 80000 km. Unele sonde se defectează prematur, mult înaintea limitei de funcţionare, datorită depunerilor de particule solide, contaminării cu combustibil nears, plumb, silicon, lichid de răcire sau ulei.

Informaţia provenită de la sonda lambda este utilizată de calculatorul de injecţie pentru a controla cantitatea de combustibil injectată. Sonda lambda este o componentă care intră în categoria diagnozelor OBD deoarece semnalul acesteia are impact direct asupra emisiilor poluante. La apariţia unui defect al sondei lambda se aprinde martorul MIL din bordul automobilului iar motorul funcţionează în regim de avarie cu următoarele consecinţe: creşte consumul de combustibil, turaţia de ralanti este instabilă sau foarte ridicată, accelerări slabe şi discontinue ale motorului.

Calculatoarele de injecţie monitorizează în permanenţă semnalul produs de sonda lambda şi orice deviere de la parametrii nominali este raportată ca defect. Depunerile de particule (rugină, particule solide) pe sonda lambda pot bloca accesul gazelor de ardere la elementul sensibil, ceea ce determină ca sonda lambda să producă un semnal care nu este coerent cu situaţia reală (cantitatea reală a oxigenului din gazele de evacuare).

În cazul în care una sau mai multe bujii sunt defecte, aprinderea amestecului aer-combustibil nu se produce iar sonda lambda şi catalizatorul sunt contaminate cu combustibil. Contaminarea cu combustibil a unei sonde lambda se poate datora şi unui defect mecanic al injectoarelor. Dacă închiderea injectoarelor nu este completă (cel mai probabil datorită impurităţilor sau a depunerilor), combustibilul pătrunde în cilindru pe faza de evacuare şi ajunge direct în gazele de eşapament.

În cazul în care se utilizează benzină cu plumb, sonda lambda şi catalizatorul sunt afectate, o expunere îndelungată conducând la defectarea totală a acestora. Contaminarea cu plumb a sondei lambda se poate identifică după culoarea roşiatică a depunerilor de pe tubul de protecţie. De asemenea, o etanşare proastă a garniturii de chiulasă poate conduce la pătrundere lichidului de răcire în cilindru şi mai departe în gazele de eşapament. Vaporii de apă conduc la corodarea şi ruginirea sondei lambda.

Înlocuirea unei sonde lambda defectă cu una nouă rezolva problema doar pe jumătate. La fiecare înlocuire a unei sonde lambda trebuie să se asigure că s-a identificat cauza defectului. Pentru a înlătura cauza defectului sondei lambda este recomandat să se verifice: bujiile, injectoarele, etanşarea lichidului de răcire, etanşarea uleiului.

Citiţi şi:

 

FOTO Probleme pe autostrada A1 în zona scufundată în 2015. CNAIR a anulat 5 licitaţii pentru expertize şi lucrări. Solicitarea Comisiei Europene

 

Serviciul medical gratuit pentru copiii românilor din ţară şi din diaspora. Câte consultaţii s-au acordat prin PEDITEL 1791

 

Percheziţii la două primării din Alba în cadrul unui dosar cu ramificaţii în 25 de judeţe ce vizează infracţiuni de fals şi abuz în serviciu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite