Ce este realitatea virtuală şi la ce se foloseşte noua tehnologie. Avântul fără precedent al ochelarilor VR
0Realitatea virtuală (Virtual Reality sau VR) este una din tehnologiile de ultimă generaţie, care cunoaşte o dezvoltare fără precedent. Ochelarii VR au devenit în ultima perioadă aproape o obişnuinţă, fiind comercializaţi la preţuri accesibile tuturor.
Prin intermediul tehnologiei ce stă la baza realităţii virtuale se poate experimenta o realitate care nu există, creată de un calculator. Spre desosebire de realitatea augmentată (AR), care permite suprapunerea unei realităţii artificiale (virtuale) peste cea reală, realitatea virtuală nu este concepută pentru a extinde realitatea aşa cum o putem percepe cu ochii, urechile şi celelalte simţuri, ci recreează o realitate în totalitate separată de cea fizică. VR-ul îl izolează pe utilizator într-un spaţiu digital, în timp ce AR-ul îi permite utilizatorului să experimenteze obiecte virtuale, în timp ce rămâne în continuare angrenat în realitate.
Există multe tipuri de sisteme de realitate virtuală, dar toate au aceleaşi caracteristici, precum abilitatea de a permite persoanei să vadă imagini tridimensionale. Aceste imagini sunt în mărimea naturală şi se schimbă atunci când persoana se plimbă prin mediul ce corespunde schimbăroo câmpului vizual. Scopul este să existe o îmbinare perfectă între cap şi mişcările ochilor şi percepţia a ceea ce se petrece în acel mediu. Asta întăreşte ideea că mediul virtual trebuie să fie atât realistic cât şi agreabil.
Principala utilizare a acestei tehnologii, în prezent, este destinată vizionării de fime şi jocurilor, prin intermediul unor ochelari speciali. Ochelarii de realitate virtuală reprezintă un dispozitiv VR, ce oferă o simulare a realităţii, utilizatorul având impresia că se află prezent fizic în anumite locuri fie reale, fie imaginare, putându-se chiar teleporta în jocuri sau spaţiu. Posibilităţile oferite de ochelatii VR sunt deosebite, oferind oportunitatea de a urmări o imagine 360 din toate unghiurile, de a urmări un film în care la orice secvenţa având posibilitatea de a întoarce capul şi a vedea ce se află în spatele actorului, ce este deasupra sau dedesupt. Acest tip de ochelari au capacitatea de a rula jocuri, aplicaţii şi filme HD.
Se pot descrie că fiind nişte ecrane, câte unul pentru fiecare ochi, care au o vizibilitate extinsă. Acurateţea imaginilor este foarte bună, iar efectul este excepţional. Ochelarii VR funcţionează că un suport în care este introdus un telefon Android cu o anumită diagonală, în funcţie de tipul ochelarilor. Filmul este rulat pe telefon, iar realitatea virtuală este percepută cu ajutorul ochelarilor. Aceştia pot fi utilizaţi şi de persoanele ce suferă de miopie, putând fi purtaţi şi ochelarii de vedere în acelaşi timp cu ochelarii VR. Mai mult, s-au făcut teste şi s-a constatat că la dioptrii de până la -3, ochelarii VR pot fi puşi direct, imaginea fiind destul de clară.
Realitatea virtuală are o serie de moduri de aplicare mult mai variate şi serioase: arhitectură, sport, medicină, artă, entertainment. Această tehnologie poate duce la descoperiri noi şi captivante în domenii care au un impact direct asupra vieţilor noastre de zi cu zi. Multe domenii de activitate se pot reinventa prin folosirea acestei tehnologii. Concertele, vizitele la muzeu, evenimentele sportive şi orice implică videoconferinţa va oferi o experienţă mult mai intimă. Însă, dincolo de entertainment, realitatea virtuală va putea fi folosită şi în domenii esenţiale vieţii, precum sănătatea. VR-ul şi realitatea augmentată ar putea fi folosite pentru educaţia şi antrenamentul viitorilor doctori.