Ce a păţit un român care a cumpărat două maşini Audi din Germania şi „a uitat“ să mai plătească ratele. Cele două autoturisme valorează 158.000 de euro
0Un bărbat în vârstă de 40 de ani din Alba Iulia a fost arestat şi predat către autorităţi judiciare din Germania unde este cercetat pentru înşelăciune. Acesta este acuzat că, în lunile martie şi iunie 2018, a achiziţionat în leasing două maşini de lux şi a plătit doar primele rate.
Maşinile valorau la momentul cumpărării 158.000 de euro. Învinuitul (C. Johannes) a fost reţinut în ianuarie 2020 la Alba Iulia, iar în 3 februarie mandatul european a fost pus în executare de către Curtea de Apel.
Potrivit motivării deciziei de arestare şi predare în Germania, la data de 5 martie 2018, acesta a cerut într-un centru de vânzare din Augsburg finanţarea autovehiculului Audi A6, suma împrumutului fiind de 40.217,30 euro. Împrumutul trebuia să fie achitat începând din 4 mai 2018 în rate lunare în sumă de 481,22 euro şi cu o rată finală de 22.893,38 euro. ”Datorită situaţiei sale economice la efectuarea comenzii, învinuitul a luat în calcul cel puţin tacit că va rămâne dator cu ratele. Având încredere în capacitatea financiară a învinuitului, contractul de finanţare a fost încheiat. Acesta a plătit doar două rate, după care a refuzat să mai achite sumele de bani”, se precizează în document.
În mod asemănător, la data de 23 mai 2018, simulând a avea capacitatea şi voinţa de a plăti, bărbatul din Alba Iulia a cerut într-un centru de vânzare a autovehiculelor Audi finanţare în sistem leasing a unui autoturism Audi SQ7, în valoare de 118.052 euro. Împrumutul trebuia să fie achitat începând din 28 iulie 2018 în rate lunare în sumă de 1.429,43 euro, cu o rată finală în sumă de 66.592,81 euro. Conform intenţiei iniţiale, învinuitul a plătit doar prima rată, iar apoi nu a mai efectuat plăţile. În acest fel el a economisit până la rezilierea contractului de către Audi-Bank la 21.08.2018 cheltuieli în sumă de cel puţin o rată lunară, producându-se astfel un prejudiciu în sumă de 1.429,43 euro”, se susţine în documentul emis de instanţa de judecată. La data de 21 august 2018, societatea din Germania a reziliat contractele de finanţare menţionate şi l-a somat pe învinuit să restituie cele două autovehicule. Cu toate că ştia că nu mai este îndreptăţit să utilizeze maşinile, acesta le-a adus în România şi a dispus de ele ca şi cum ar fi fost proprietar. Autovehiculele au putut fi găsite abia la 20 septembrie 20l8 la adresa soţiei acestuia, fiind ridicate prin intermediul poliţiei şi returnate proprietarului din Germania.
Potrivit Codului penal german persoana solicitată este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în două cazuri în concurs formal cu însuşire pe nedrept, inracţiune pdepseită cu închisoare până la 5 ani. ”În prezenta cauză, instanţa constată că mandatul european de arestare emis în baza mandatului german de arestare preventivă pe numele persoanei solicitate conţine toate informaţiile prevăzute de art. 87 din Legea nr. 302/2004. Persoana solicitată a fost prezentă în faţa instanţei, fiindu-i verificată identitatea şi neexistând obiecţii privitoare la acesta şi i s-a înmânat o copie a mandatului european de arestare în limba română. Persoana solicitată a declarat în faţa instanţei că nu este de acord cu predarea sa, fiind întocmit procesul-verbal în acest sens”, se mai afirmă în motivarea mandatului.