Bomba cu ceas de la Centrul de Dializă Alba, afectat de coronavirus: „Trebuie să moară cineva ca să se ia măsuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de dializă din Alba Iulia
Centrul de dializă din Alba Iulia

Centrul de dializă din Alba Iulia pare a fi, în acest moment, o bombă cu ceas. Aici au fost confirmaţi, deja, doi pacienţi cu COVID 19, iar alte persoane vorbesc despre încălcarea flagrantă a unor reguli sanitare.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sine, a anunţat luni, 6 aprilie, faptul că unitatea de dializa a fost desemnat ca centru de tratare pacienţi covid, tratamentul se realizează pe circuite distincte de zi şi de noapte, astfel încât pacienţii covid sa fie trataţi distinct de cei non covid, în saloane separate, care trebuie decontaminate.

”Încă de acum 10 zile specialiştii DSP s au deplasat la centrul de dializa pentru instructajul personalului şi pentru a aviza circuite distincte. S-au oferit toate indicaţiile necesare, obligaţia asigurării materialelor de protecţie revine angajatorului privat,iar respectarea protocoalelor revine personalului medical, mai ales ca aceştia au fost instruiţi”, a spus Sinea.

De cealaltă parte, un pacient afirmă că sunt multe nereguli, ”pornind de la lipsa de protocoale şi organizare a personalului medical, dublată de inconştienţa multor pacienţi şi rude ale acestora”.

Mesajul transmis de un pacient al centrului de dializă:

”Deja de acum o săptămână au început să fie pacienţi ai căror rude s-au întors recent din ţări cu grad mare de risc, pacienţi care au avut contact cu aceste rude şi apoi s-au prezentat fără nici o măsură de precauţie la centrul de dializă. În acest circuit fiind implicaţi alţi pacienţi aflaţi în maşina cu care sunt transportaţi (5 persoane), respectiv şoferul. Acei pacienţi sunt mai apoi distribuiţi în saloane diferite, unde intră în contact cu alţi aproximativ 9 pacienţi şi cadre medicale, iar şoferul deserveşte a doua zi alţi 5-7 pacienţi diferiţi de cei din ziua precedentă, care la rândul lor intră în saloane diferite. Nu vreau să explic ce înseamnă tot contactul acesta haotic între pacienţi şi personal medical şi auxiliar şi cât de repede s-ar transmite infecţia.

Da, marea problemă este că aceşti pacienţi nu spun adevărul legat de contactul cu rudele lor, punând în pericol cel puţin încă 90 de persoane. Până acum nu s-au luat măsuri pentru sancţionarea legală a acestor pacienţi şi a rudelor acestora venite în ţară, care evident nu respectă izolarea. Alţi pacienţi pur şi simplu nu respectă regulile interioare de igienă, legate de purtarea unor haine diferite în incinta centrului de cele de stradă, existând un vestiar în acest sens. Personalul nu ia măsuri pentru sancţionarea acestora. Personalul medical nu pare să ia măsuri administrative de limitare a riscului de îmbolnăvire limitând contactul unui şofer cu mai multe „ture” de pacienţi, respectiv gruparea pacienţilor din acelaşi mijloc de transport. Nimeni nimic. Acolo se îmbolnăveşte unul, mor toţi, aşa simplu şi sec. Şi toţi închid ochii.

Tocmai ce are cineva febră, se aşteaptă un rezultat, dar până atunci şoferul transportă alţi pacienţi, colegii din maşină merg în continuare cu alţi pacienţi în saloane. Nimeni nu ştie dacă e pozitiv sau nu acel caz cu febră dar deja a luat contact cu destule persoane care au luat contact cu alte destule persoane. Şi nimeni nimic până vine rezultatul, de parcă trebuie să aştepţi să moară cineva să iei măsuri. Da, poate e o simplă răceală, şi e totul bine, sau poate nu, şi atunci ce? Trebuie izolaţi, trebuie amendaţi. Centrul e o bombă cu ceas, tuşeşte unul mor toţi”.

Citiţi şi:

 

Se propune carantina totală într-o comună din Apuseni. 11 cazuri de COVID 19 au fost confirmate la Ciuruleasa

 

Medicul fără un plămân, şef de secţie de Boli Infecţioase, care continuă lupta cu noul coronavirus

 

A doua primărie de oraş din Alba închisă de coronavirus. Doi angajaţi ai Primăriei Abrud, confirmaţi cu COVID 19

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite