Biserică de lemn veche de peste două secole, „focar de rezistență românească” în Transilvania, restaurată prin PNRR

0
Publicat:

Biserica de lemn din Cioara, în prezent Săliştea, judeţul Alba, veche de peste două secole, monument istoric, va fi restaurată şi consolidată cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Biserica de lemn de la Săliștea FOTO Țețcu Mircea Rareș
Biserica de lemn de la Săliștea FOTO Țețcu Mircea Rareș

Autorităţile locale au anunţat începerea activităţilor pentru implementarea proiectului "Biserica de lemn 'Sf. Arhangheli' a fostei mănăstiri Cioara", finanţat din bugetul PNRR, pe Ruta bisericilor de lemn.

Vor fi lucrări de restaurare şi consolidare, un alt obiectiv fiind promovarea acestui monument de patrimoniu. Valoarea totală a proiectului este de 2.910.475,02 lei. Valoarea maximă a finanţării nerambursabile se ridică la 2.886.675,02 lei, iar cea eligibilă din PNRR la 2.425.777,33 de lei. Proiectul trebuie implementat până în 30 septembrie 2024.

Monument istoric clasa A, biserica de lemn "Sf. Arhangheli" din Cioara, azi Săliştea, a fost construită spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, pe locul vechiului lăcaş de cult al mănăstirii, din perioada Sf. Sofronie. Stilul arhitectural este de inspiraţie hunedoreană.

Potrivit reprezentanţilor Museikon Alba Iulia, se mai păstrează din pictură doar decorul tâmplei, realizat de Petru din Topârcea, probabil în anul 1804, notat pe una din icoanele de praznic datorate aceluiaşi zugrav. Uşile împărăteşti au fost pictate în 1830 de Simion Poienaru, din Laz.

Imagine din interiorul monumentului FOTO Țețcu Mircea Rareș
Imagine din interiorul monumentului FOTO Țețcu Mircea Rareș

În partea opusă, pe ceea ce ar fi trebuit să fie timpanul de vest, se află un fragment de pictură pe pânză ilustrând o friză de apostoli, care trebuie să fi împodobit iconostasul bisericii din Plăişor, dispărută după răscoala Sfântului Mărturisitor Sofronie de la Cioara", se mai arată în prezentarea făcută lăcaşului de cult pe site-ul muzeului.

„Focar de rezistență românească, așezământul monastic din Plăișorul Cioarei, își atrage ura stăpânirii politice, fiind repetat distrus. Avariat, în jurul anului 1757, prejudiciindu-se și învățătura copiilor de la școala de aici, este în grabă refăcut, dovadă fiind clopotul dăruit mănăstirii în 1763. La sfârșitul secolului al XVIII-lea , fiind nevoie să se înlocuiască, în satul Cioara, biserica veche, atestată de conscripția lui Bucow, cu 138 familii ortodoxe, se construiește, în cimitirul vechi, monumentul de astăzi, recuperându-se materialul lăcașului mănăstiresc, din nou stricat în 1788”, astfel scrie despre biserică Cristache-Panait Ioana în lucrarea „Biserici de lemn, monumente istorice din Episcopia Alba Iuliei, Mărturii de continuitate și creație românească”.

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite