„Au ieşit cu şampanie şi au sărutat asfaltul”. Bucuria locuitorilor din Aiud după deschiderea autostrăzii
0Liniştea a luat locul aglomeraţiei de pe DN1, după ce lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda a fost deschis marţi, 30 noiembrie 2021.
Locuitorii din Teiuş şi Aiud, cele două oraşe sufocate de traficul rutier de pe DN1, răsuflă uşuraţi. Cozile uriaşe de maşini sunt acum istorie.
DN1 mai este circulat aproape doar de către cei care locuiesc sau lucrează în localităţile de pe traseu. Cei care merg spre Turda, Cluj-Napoca sau Oradea aleg acum autostrada A10, Sebeş - Turda.
„Traficul pe DN1 la intrarea în Aiud dinspre Alba Iulia, dupa deschiderea autostrăzii ……”, a postat un locuitor al municipiului, care a afişat o fotografie cu şoseaua fără niciun autovehicul. Cu câteva zile mai devreme, la intrarea în localitate, era o coadă continuă de maşini. La orele de vârf, cozile se întindeau şi pe o distanţă de 5 kilometri.
„Să tot trăieşti cu asemenea linişte”, i-a răspuns un concetăţean. Un altul s-a referit la cei care erau afectaţi de traficul intens: ”Locuitorii de pe Ecaterina Varga au ieşit cu şampanie şi au sărutat asfaltul.....”.
Un alt ultilizator parcă nu este de acord cu liniştea adusă de scăderea semnificativă a traficului: ”Vai de noi, un oraş mort şi pustiu”. Sunt afectaţi de mutarea traficului pe autostradă întreprinzătorii care obţineau venituri de la şoferii ce opreau pe traseu.
Traficul la intrare în Aiud înainte de deschiderea lotului 2 al autostrăzii
România are începând de marţi, 30 noiembrie 2021, încă aproape 29 de kilometri de autostradă, prin darea în trafic a lotului 2 din A10 Sebeş – Turda şi a unor porţiuni mici din loturile 1 şi 3. A10 are 70 de kilometri şi face legătura între alte două autostrăzi, A1 (Bucureşti – Nădlac) în zona Sebeş şi A3 (Borş – Braşov) la Turda.
De şapte ani a fost nevoie pentru ca lotul 2, în lungime de 24,25 de kilometri, între Alba Iulia şi Aius, să fie deschis circulaţiei rutiere. Pe lângă aceştia, se circulă începând de marţi şi pe 1,5 kilometri din lotul 1, în zona nodului rutier Alba Iulia Nord, respectiv 3 kilometri din lotul 3, în zona de ocolire a municipiului Aiud. Totalul kilometrilor deschişi traficului este, astfel, de 28,75.
Lotul 2 a fost deschis cu anumite restricţii. Pe întreaga lungime, viteza este limitata la 100 de km/h, pentru că mai sunt lucrări de executat la gardurile de protecţie.
De asemenea, în zona Dealului Oiejdea, unde se va circula pe o singură cale, pe câte o bandă de sens, viteza va fi limitată la 60 de km/h, până în aprilie 2022 - termen asumat de constructor pentru încheierea tuturor lucrărilor. Aici a avut loc o alunecare de teren care nu a putut fi pusă în siguranţă până în prezent.
Vă mai recomandăm:
Eroul necunoscut al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Ofiţerul care a asigurat protecţia celor 100.000 de participanţi
Casă pentru o familie cu nouă copii din Alba Iulia construită cu sprijinul unui fost revoluţionar VIDEO