Armă de asalt și pistol Beretta, fabricate la uzina de armament din Cugir. Când va fi pusă în practică tehnologia NATO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un memorandum semnat de Guvernul României cu italienii de la Beretta, în 2019, va fi implementat în 2024. Uzina Mecanică Cugir va primi tehnologie pentru a produce un pistol și o armă de asalt fabricate de compania italiană, iar militarii români au șansa să scape de AKM-uri. 

Soldat și armă de asalt Beretta FOTO beretta.com
Soldat și armă de asalt Beretta FOTO beretta.com

Potrivit unor surse oficiale, discuțiile dintre cele două părți sunt pe ultima sută de metri, iar în primele zile ale anului 2024 parteneriatul va fi încheiat în mod oficial. Muncitori de la Uzina Mecanică Cugir vor merge, ulterior, în Italia pentru specializare. 

Uzina de armament din județul Alba va produce pistolul Beretta de 9 mm, precum și pușca mitralieră de asalt din seria ARX. Uzina Mecanică Cugir va primi, în baza unui memorandum semnat la nivel guvernamental în 2019, tehnologia care va permite producția celor două tipuri de arme.

Inițial, memorandumul stabilea că parteneriatul cu Beretta va fi pus în practică la Uzina Mecanică Plopeni, lucru care nu s-a întâmplat. În august 2023, ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat, la Alba Iulia, că vrea să mute proiectul de la Plopeni, unde nu s-a materializat, la Cugir, unde există o experiență mare în acest domeniu, având în vedere că aici se produc de mulți ani arme de asalt și muniția aferentă.

Uzina Mecanică Plopeni (județul Prahova), filială a Companiei Naționale Romarm, urma să fie platforma unde producătorul italian Beretta să construiască arme de asalt, în cadrul unei companii la care statul român să aibă o participație de 80%, iar italienii de 20%.

Profit de 7 milioane de euro în 2022

„Deja este în lucru în minister ideea de a aduce proiectul Beretta la Cugir, pentru că de prea multă vreme am vorbit de el. A început în 2018 sau în 2019 a fost semnat cu Uzina Mecanică de la Plopeni, dar care are un alt specific. Acolo nu se produc arme, nu se produc pistoale, nu se produc puşti, nu se produc puşti de asalt, nu se produc mitraliere.

Pistoale Beretta FOTO beretta.com
Pistoale Beretta FOTO beretta.com

Şi apoi a ajuns proiectul la Şimian (judeţul Mehedinţi – n.r.), într-o zonă greenfield, unde nu există nimic, şi nici nu s-a construit nimic. Eu cred că firesc este ca acest proiect să ajungă la Cugir. Deja suntem cu acest proiect în interiorul ministerului, partea de avizare internă, de mandat către adunarea generală a acţionarilor de a vedea acest proiect către Cugir, aşa cum este normal”, a declarat, în august, ministrul Economiei Radu Oprea.

Uzina Mecanică Cugir a avut în 2022 o cifră de afaceri netă de 140 de milioane de lei și un profit net de 36 de milioane de lei (7 milioane de euro). Societatea are ca acționar majoritar compania națională Romarm și are aproximativ 850 de angajați.  

“Soldato Futuro” 

Ama de asalt Beretta face parte din seria ARX, fiind vorba despre o armă ambidextră care poate fi folosită cu foarte mare uşurinţă atât de dreptaci cât şi de stângaci. Arma se modifică dintr-o variantă în alta în câteva secunde.

ARX160 de la Beretta a fost proiectată la cererea armatei italiene în cadrul programului “Soldato Futuro” (Soldatul Viitorului). Multe piese sunt fabricate din polimeri, fapt care scade serios greutatea totală. Atât producătorul cât şi militarii italieni au testat arma inclusiv în diverse condiţii grele de mediu (umiditate, gheaţă, ploaie torenţială, apă sărată, nisip, praf şi noroi).

Între 2008 şi 2014, în jur de 30.000 de arme de asalt ARX160 au fost livrate armatei italiene. Forţele speciale italiene au folosit ARX160 în mai multe misiuni, inclusiv în cea din Afganistan unde a fost verificată în condiţii reale de luptă.

700 de lovituri pe minut

Comparativ cu bătrânul AKM, ARX este mai uşoară cu aproape o jumătate de kilogram. În plus, cu 700 de lovituri pe minut, arma produsă de Beretta are o cadenţă de tragere (teoretică) mai mare cu o sută de lovituri decât “bătrâna” sovietică utilizată încă de militarii români. Mai mult, arma concepută de italieni are şi o rază efectivă de tragere mai mare.

ARX160 se află în dotarea militarilor din Albania, Algeria, Egipt, Kazahstan, Irak, Mexic, Polonia, Qatar, Turkmenistan și Italia, evident. Trebuie menționat ca un număr de astfel de arme se află și în dotarea unor militari români din Forțele pentru Operații Speciale.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite