Ministrul Economiei: Producția armei de asalt Beretta ar putea fi mutată de la Plopeni la Cugir
0Producția armei de asalt Beretta ar putea fi mutată de la Fabrica din Plopeni la una dintre societățile din Cugir, filiale ale companiei naționale Romarm. Memorandumul semnat în 2019 nu a fost pus în practică.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat, luni, la Alba Iulia, că la Cugir există o experiență mare în acest domeniu, având în vedere că aici se produc de mulți ani arme de asalt.
Uzina Mecanică Plopeni (județul Prahova), filială a Companiei Naționale Romarm, la fel ca Fabrica de Arme și Uzina Mecanică Cugir, urma să fie platforma unde producătorul italian Beretta să construiască arme de asalt, în cadrul unei companii la care statul român să aibă o participație de 80%, iar italienii de 20%. Un memorandum în acest sens a fost semnat în 2019. Proiectul nu a fost demarat, astfel încât, în prezent, la Ministerul Economiei, se discută despre transferul proiectului la Cugir.
„Din câte îmi aduc aminte pentru că am participat în 2018 sau 2019, la semnarea memorandului, fiind atunci vorba despre fabrica de la Plopeni, deoarece sunt senator de Prahova, era vorba despre a începe partea de asamblare, apoi treptat de a putea produce din componente, până la 80 la sută din acestea. Eu cred că dacă mergem la Cugir vom putea să asimilăm produsele respective, componentele respective, într-un timp mult mai rapid pentru că este specificul de acolo, priceperea oamenilor care lucrează la Cugir și experiența pe care o au”, a declarat ministrul Economiei Radu Oprea.
Ama de asalt Beretta face parte din seria ARX, fiind vorba despre o armă ambidextră care poate fi folosită cu foarte mare uşurinţă atât de dreptaci cât şi de stângaci. Arma se modifică dintr-o variantă în alta în câteva secunde.
Războiul din Ucraina, oportunitate pentru industria de armament
Ministrul a mai precizat că, în prezent, Fabrica de Arme are acoperită producția pentru acest an, având în vedere parteneriatul cu compania din SUA care cumpără arme de vânătoare, în timp ce la Uzina Mecanică, lucrurile nu stau atât de bine.
Ministrul s-a referit și la oportunitățile pe care le generează războiul din Ucraina pentru industria de armament din România. „Criza din Ucraina, războiul de acolo, pentru industria de apărare din România generează oportunități și trebuie să le fructificăm foarte rapid pentru că această fereastră de oportunitate, din punctul meu de vedere va dura maxim un an de zile”, a spus Radu Oprea.
El a adăugat că există investitori interesați să aducă tehnologie care să permită fabricarea de muniție și armament NATO.
„Acest lucru înseamnă că în planurile de înzestrare ale Armatei, cele două fabrici de la Cugir trebuie să fie o prezență activă și vor fi probabil într-un timp foarte scurt lansate noile programe de înzestrare ale Armatei Române. Sunt investitori care pot veni cu transfer de tehnologie pe cele două fabrici pentru a produce echipamente în conformitate cu standardele NATO de care Armata are nevoie. Din punctul meu de vedere relația trebuie să fie una instituțională contractuală, ca împreună cu partenerii care vor să vină cu tehnologie să putem să furnizăm acele echipamente de care Armata Română are nevoie”, a completat ministrul Economiei. Radu Oprea a vizitat în cursul zilei de luni cele două filiale Romarm din Cugir, producătoare de armament și muniție.