Arhiepiscopia Romano-Catolică duce din nou la CEDO problema retrocedării Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia Foto D/Ţ.
Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia Foto D/Ţ.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, săptămâna trecută, cererea de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum şi a colecţiilor inestimabile din interiorul acestuia.

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Arhiepiscopiei, decizia instanţei supreme din 25 mai este considerată ”nedreaptă şi inadmisibilă”.

”De asemenea, considerăm actuala decizie a instanţei ca fiind nedreaptă şi inadmisibilă, deoarece în acest caz nu s-a dat nicio justificare în sprijinul deciziei. Prin urmare, nu putem accepta respingerea în această formă şi vom continua să luptăm pentru o cauză bună la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a transmis Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia

La sfârşitul săptămânii trecute, Biserica Unitariană Maghiară şi-a exprimat, de asemenea, neînţelegerea şi indignarea faţă de refuzul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum.

„Refuzul de a retroceda clădirea, naţionalizată sub dictatura comunistă, şi colecţia nepreţuită pe care o conţine, este o legitimare a confiscării ilegale. Această decizie nu este doar o pedeapsă, prin care este încălcată legea, împotriva bisericii noastre surori romano-catolice, ci şi un mesaj îngrijorător pentru celelalte confesiuni maghiare din Transilvania”, a transmis Biserica Unitariană Maghiară. 

Aceasta a mai adăugat că intenţionează să acţioneze împreună cu bisericile surori, la toate forurile judiciare posibile, pentru a pune în aplicare, fără echivoc, drepturile de proprietate comunitară.

Nu ar fi pentru prima dată când Arhiepiscopia se adresează CEDO în privinţa Batthyaneum. 

Fostul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, a transmis în 2007 Parlamentului European şi CEDO o petiţie în care a susţinut că, în 1949, regimul comunist aflat la putere la acel moment în România a confiscat proprietăţile diecezei romano-catolice de Alba Iulia - terenuri şi imobile, inclusiv un complex ce adăposteşte Biblioteca Batthyaneum, institutul şi observatorul astronomic.

În septembrie 2012, CEDO a constatat, în cazul restituirii unor imobile Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba-Iulia, că autorităţile naţionale nu au adoptat o decizie prin care solicitarea reclamantei de restituire a imobilului care adăposteşte Biblioteca Batthyaneum şi Institutul Astrologic, dar şi colecţii de cărţi şi documente rare să fie soluţionată, fie prin admitere, fie prin respingere. 

Statul român a fost condamnat atunci de CEDO la plata sumei de 15.000 de euro Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, pentru prejudiciul moral adus în cazul refuzului privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra Bibliotecii Bathyaneum şi a Institutului de Astronomie. 

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a primit dreptul de proprietate asupra clădirii Bibliotecii Bathyaneum, dar nu şi asupra colecţiei de cărţi şi manuscrise. Situaţia a ajuns şi în instanţa de judecată, iar Curtea de Apel Alba Iulia a respins, în 2003, cererea de restituire.

După ce Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins, în 2015, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării ei de către statul român, decizia a fost atacată la instanţa de contencios administrativ. Reprezentanţii Arhiepiscopiei au susţinut că respingerea cererii a fost ”una extrem de lapidară, fără niciun fel de motivare”.

În 25 mai 2021, ÎCCJ a respins definitiv cererea instituţiei religioase de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile din incinta acestuia.

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Moţii din Apuseni refuză să se vaccineze. Eşec al caravanei mobile care a trecut prin şapte comune

 

Cum s-a împăcat „în fals“ interlopul Dragonu cu victima sa. O poveste incredibilă de la Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite