Alba Iulia: Maria Mărginean, poeta tradusă în armeană şi aromână

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A adunat de-a lungul timpului peste 30 de distincţii şi premii la festivaluri naţionale şi internaţionale. Este membră a ansamblului folcloric 60 Plus. Maria Mărginean a fost timp de 15 ani funcţionar public în justiţie, grefier principal de şedinţă.

Născută la: 18 martie 1947, Totoi, Alba
Studii: Liceul Teiuş
Familie: văduvă, un băiat

Maria Mărginean a debutat la vârsta de 37 de ani, în revista Transilvania. Cu toate acestea, scrie versuri încă din copilărie.

„Am fost pasionată de scris încă din liceu, dar primele versuri, care s-au dovedit ulterior a fi pline de adevăr, sunt din clasa a III-a. Copil fiind la o şcoală de ţară, la sfârşitul anului şcolar, aveam festivitate. Trebuia să recit o poezie de 22 de strofe. O aveam notată pe caietul de matematică. Din greşeală, ultima filă, cu două versuri s-a rupt şi le-am înlocuit cu altele. De aici a pornit totul“, îşi aminteşte cu drag Maria Mărginean. În liceu a participat la diverse cercuri literare. Nu a renunţat la scris, iar ani mai târziu, roadele au început să apară.  

Cinci volume de versuri

Au văzut lumina tiparului cinci volume de versuri purtând semnătura Mariei Mărginean. „Notă de plată“, primul volum, a apărut în anul 1983 la editura Litera în colaborare cu alţi poeţi. „În vremea comunismului era destul de greu să scoţi o carte. Speram ca după căderea regimului, situaţia să se schimbe, dar din contră, în ziua de azi e mult mai dificil, totul se face pe cont propriu“, spune albaiulianca.

În 2003 a apărut „Suflet desculţ“, anul următor „Drumuri paralele“, iar în 2005 volumele „Nopţi franjurate“ şi „Balada inimii“. Această ultimă carte a fost tradusă în macedonă şi aromână. A adunat de-a lungul timpului peste 30 de premii şi diplome la festivaluri naţionale şi internaţionale. „Pentru mine, cea mai importanţă distincţie e cea acordată de Uniunea Scriitorilor Români, premiu înmânat de preşedintele din acea perioadă, Dumitru Radu Popescu“, a spus Maria Mărginean.

image

Poeta a participat şi la festivaluri internaţionale în Macedonia şi şase ani consecutiv la un concurs în Serbia. Albaiulianca are şi numeroase premii oferite de revistele Orizont, Familia, Transilvania şi editurile Ion Creangă şi Scrisul românesc. Din luna martie a acestui an, Maria Mărginean şi-a depus dosarul pentru a deveni membru al Uniunii Scriitorilor din România. „Scriu poezie de dragoste, socială şi uneori cu tentă filosofică, aduc în discuţie probleme la care nu le găsesc încă răspunsuri“, a completat Maria Mărginean.

Membră a Ansamblului 60 Plus

Din anul 2005 este membră a Asociaţiei Datini Străbune şi a Ansamblului folcloric 60 Plus. De asemenea, este şi prezentatoarea ansamblului, alături de Mircea Dimitriu. „Cu ansamblul nostru am fost aproape în fiecare judeţ, am cântat pentru vârstnici. Nu suntem voci prelucrate, cântăm din inimă şi vrem ca oamenii să uite pntru o clipă de grijile lor“, a spus Maria Mărginean. Ansamblul 60 Plus promovează folclorul din Ardeal, şi în specia cel de pe Valea Mureşului Mijlociu.    

Ce planuri de viitor aveţi?
M.M.: „Lucrez la un volum de proză scurtă. Sper să apară până la sfârşitul anului, dacă nu, în prima parte a lui 2011. Acţiunea se va concentra pe «umbrele din lumina copilăriei», amintiri din perioada colectivizării, de pe vremea când eram încă un copil. Ţin minte că bunica din partea mamei a fost bătută şi ţinută trei zile fără apă şi mâncare pentru că a refuzat să se înscrie în CAP. Vor fi prezentate şi obiceiuri din sat, spre exemplu cel al pricolicilor. În ceea ce priveşte viitorul imediat apropiat, avem o serie de evenimente cu ansamblul 60 Plus. În 15 august mergem la Săliştea, în 19 la Oaşa, iar în 26 avem aniversarea vârstnicilor la Centru de zi din Alba Iulia. Finele lunii august ne va găsi la Satu Mare, unde vom cânta şi vom încerca să aducem vârstnicilor un zâmbet în plus“.

Ce-i place: „Îmi place să citesc, aş putea să mă lipsesc de somn şi de hrană, dar de cărti nu. Îmi place să grădinăresc. Am o grădină mare şi îmi petrec mult timp având grijă de ea. Ador să mă întâlnesc cu prietenii şi să merg în excursii. În ultimii ani am fost în concediu în Grecia şi am rămas plăcută de ospitalitatea celor de acolo“.

Ce nu-i place: „Nu îmi plac oamenii cu două feţe, persoanele mincinoase şi cele care nu se ţin de cuvânt, indiferent de situaţie“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite