Alba Iulia: Căutările partizanilor din grupul Dabija amânate pentru 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa istoricului Marius Oprea se va întoarce în Apuseni la primăvară. Ieri au fost realizate săpături în satul Poi din comuna Bistra pentru a găsi capul partizanului Traian Ihuţ.

Membrii echipei au efectuat în ultimele zile cercetări pentru descoperirea rămăşiţelor pământeşti ale unor luptători anticomunişti din gruparea condusă de Nicolae Dabija.

Îngropat la rădăcina unui liliac

Miercuri a fost identificată cazemata partizanilor pe Muntele Mare, unde sunt îngropaţi cinci dintre partizanii ucişi de securitatea comunistă. Ieri, echipa coordonată de Marius Oprea, şi-a concentrat căutările în satul Poi din comuna Bistra, unde este îngropat capul unuia dintre membri grupării Dabija, Traian Ihuţ.

Efortul specialiştilor nu a dat rezultate, astfel încât au fost nevoiţi să renunţe pentru moment la căutări. „Am săpat un perimetru destul de mare în jurul unui liliac unde se ştie că a fost îngropat captul lui Traian Ihuţ. Nu am găsit nimic. Probabil că este îngropat chiar sub copac, dar nu avem posibilităţi tehnice de a săpa acolo. Avem nevoie de un utilaj şi acum nu se poate aduce. Vom reveni în primăvara anului 2011, înainte de începerea lucrărilor agricole, când vom căuta şi luptătorii îngropaţi în cazemata de pe Muntele Mare“, a spus istoricul Marius Oprea.

Liliacul are rădăcini foarte groase şi o vechime de câţiva zeci de ani. La rădăcina acestuia a fost îngropat capul partizanului de către fosta soţie a acestuia, Maria. Din echipa care a efectuat cercetările au mai făcut parte arheologul Gheorghe Petrov din Cluj-Napoca, istoricul Paul Scrobotă din Aiud, istoricul Horaţiu Groza din Turda şi istoricul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii din Alba Iulia.

Expoziţie permanentă la muzeu

„A fugit în munţi în 1949. Se mai adăpostea la părinţi, însă aceştia au fost arestaţi, iar casa le-a fost incendiată. Un prieten de-al său s-a îndrăgostit de mama care a refuzat să se recăsătorească spunând că Ihuţ trăieşte“, a povestit Maricia Dobra, fiica fostei soţii a partizanului.

Pentru a-i demonstra că acesta este mort, cel care avea să devină soţul femeii şi tatăl Maricicăi, Gheorghe Donea, a adus din munţi capul partizanului. „Mama l-a recunoscut după păr şi doi dinţi de aur“, a povestit femeia. Traian Ihuţ a fost omorât de securişti în 5 august 1952 şi a fost aruncat în Valea Dorului. „Înainte de a muri, Maria a rugat-o pe fiica Maricica să dezgroape capul lui Traian, pe care îl îngropase la rădăcina liliacului sădit în faţa casei când s-au cununat, într-o cutie de pantofi Guban, şi să-l aşeze lângă ea“, a mai spus Marius Oprea.

„Colaborarea Muzeului Naţional al Unirii cu Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se va materializa într-o expoziţie permanentă în cadrul muzeului albaiulian dedicată mişcării de rezistenţă anticomunistă“, a declarat Liviu Zgârciu, istoric în cadrul Muzeului Unirii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite