Alba: EXCLUSIV Vezi aici de ce a luat pedofilul „Spanac“ 30 de ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedofilul a primit 30 de ani de închisoare la Tribunalul Alba, cea mai mare pedeapsă din sistemul judiciar românesc. Nicolae Stelian s-a „infiltrat“ în mediul copiilor, le-a câştigat încrederea apoi a abuzat de ei. Instanţa a făcut publică motivarea sentinţei de condamnare.

Tribunalul Alba a făcut publice astăzi motivele deciziei prin care pedofilul Stelian Nicolae (37 ani), zis Spanac, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă din sistemul judiciar românesc. A întreţinut relaţii sexuale cu opt băieţi, dintre care trei cu vârsta mai mică de 15 ani. Totul s-a petrecut în apartamentul în care locuia în Alba Iulia.

Denumiri sugestive ale filmuleţelor: «M. o ia», «V. pe treabă»,  «V. buci buci»


„Înregistrările efectuate în timpul consumării faptelor chiar de către inculpat relevă atât influenţa şi autoritatea pe care acesta o avea asupra minorilor-părţi vătămate, cât mai ales neputinţa acestora de a riposta  şi lipsa consimţământului minorilor la întreţinerea actelor sexuale orale şi anale. Trebuie menţionate denumirile sugestive date de inculpat fişierelor care conţin aceste înregistrări, spre exemplu «M. o ia», «V. pe treabă»,  «V. buci buci»“, susţine judecătorul.

În calculatorul său au fost descoperite 52 de fotografii şi 44 de filmuleţe video, care îl reprezentau pe inculpat în poziţii sexuale explicite cu tinerii. Nicolae Stelian nu avea loc de muncă şi nu obţinea venituri, dar s-a oferit şi a fost acceptat să lucreze, fără a fi angajat şi nici remunerat, ca şi colaborator al unui antrenor de fotbal al Clubului FC Unirea Alba Iulia, la secţia copii si juniori născuţi în anii 1994 -1995, „tocmai pentru a-şi crea un mediu favorabil atragerii minorilor la domiciliul său în vederea întreţinerii de relaţii sexuale cu aceştia“.

În cauză s-a efectuat un raport de expertiză medico-legală psihiatrică, concluziile fiind că acesta prezintă diagnosticul de „pedofilie de acelaşi sex, tip nonexclusive“ . La data săvârşirii faptelor , Nicolae Stelian a avut discernământul păstrat.

Grad de pericol social deosebit de ridicat

Magistratul reţine faptul că pedofilul îi bătea pe băieţi pentru ai convinge să întreţină relaţii sexuale cu el, iar aceştia plângeau de fiecare dată. Judecătorul justifică pedeapsa maximă aplicată prin gradul de pericol social deosebit de ridicat al faptelor săvârşite, numărul actelor materiale, perioada mare de timp în care şi-a desfăşurat activitatea infracţională, vârsta părţilor vătămate, împrejurările de comitere.

Nicolae Stelian s-a infltrat într-un mediu în care le-a câştigat încrederea, admiraţia şi simpatia acestor copii. Spanac a primit din partea judecătorului un total de 156 de ani de închisoare pentru nouă fapte, opt de viol în formă continuată şi una de deţinere de material pornografice în calculator, dar va executa în final 30 de ani. De asemenea, cei opt tineri ar urma să primească daune morale în valoare totală de 420.000 de lei.

Alte precizări din motivarea judecătorului:

„Inculpatul Nicolae Nicolae Stelian  are 37 de ani, nu este căsătorit, nu are copii, nu are antecedente penale, a recunoscut săvârşirea faptelor, declarând că regretă cele întâmplate, în apărarea sa invocându-se faptul că a fost abuzat sexual în copilărie.

Se vor reţine şi urmările produse de aceste fapte asupra părţilor vătămate, urmări care rezultă atât din declaraţiile acestora cât şi din rapoartele de evaluare psihologică efectuate în cauză. Instanţa se va orienta în cazul celor 9 infracţiuni săvârşite de inculpat spre maximul prevăzut de lege, apreciind că circumstanţele persoanele invocate în apărarea inculpatului - lipsa antecedentelor penale, comportamentul anterior şi recunoaşterea faptelor - nu justifică aplicarea unor pedepse mai blânde şi nici reţinerea de circumstanţe atenuante.

Lipsa antecedentelor penale în sine este o stare de normalitate, iar în contextul gravităţii extreme a infracţiunilor comise de inculpat , aceasta nu poate primi semnificaţia circumstanţei atenuante.

Faptul că martorul A.G. D. a declarat că inculpatul este o persoană responsabilă, care „nu ar fi în stare să facă aşa ceva” nu constituie o probă în favoarea inculpatului, întrucât denotă fără tăgadă dualitatea acestuia, inculpatul apărând în faţa prietenilor cât şi în faţa victimelor sale  ca o persoană bună, prietenoasă, cumsecade. Or, tocmai atitudinea duală a inculpatului şi latura sa aparent de persoană bună, prietenoasă a indus în eroare 8 copii cărora le-a fost afectată dezvoltarea intelectuală şi morală şi  comportamentul  ulterior pe parcursul întregii vieţi.

Distinct de gravitatea în sine a fiecărei infracţiuni, chiar numărul acestora şi situaţia de concurs real în care se află impune un tratament penal mai aspru, iar circumstanţele personale ale inculpatului nu pot fi avute în vedere în mod prioritar, în raport cu gradul de pericol social concret al faptelor, agravat prin modul de comitere, numărul acestora, valorile sociale atinse, precum şi consecinţele pe care le-au produs, sub aspectul unei puternice repulsii a comunităţii faţă de un comportament dezumanizat, faţă de valorile sociale.

În baza art. 7 din Legea nr.76/2008 va dispune prelevarea de  probe biologice  de la inculpat  în vederea introducerii în SNDGJ (Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare – n.r.) la data  eliberării din penitenciar şi va dispune comunicarea  hotărârii în acest sens la IGPR.“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite