Alba: Cazemata partizanilor conduşi de Nicolae Dabija a fost găsită pe Muntele Mare
0Cazemata partizanilor conduşi de Nicolae Dabija a fost găsită pe Muntele Mare din Apuseni, de membrii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România. Tot aici sunt îngropaţi cinci dintre luptătorii anticomunişti ucişi de securişti.
Echipa istoricului Marius Oprea, cel care a înfiinţar Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România cercetează în aceste zile zona Munţilor Apuseni unde fenomenul rezistenţei armatei anticomuniste a atins cele mai mari cote.
„Cazemata partizanilor din timpul maiorului Dabija de află Muntele Mare şi am identificat-o. Vom desfăşura săpături în primăvară. Tot aici se află şi mormântul comun a cinci persoane care au făcut parte din grupul de rezistenţă anticomunistă condus de maiorul Dabija“, a precizat Marius Oprea.
Istoricul Marius Oprea în căutarea capului partizanului Traian Ihuţ
Partizani executaţi în 1949
Acţiunea de căutare este premergătoare cercetărilor pe care istoricii intenţionează să le desfăşoare în primăvară. „Se fac identificări în teren cu echipamentele necesare din care nu lipsesc nici detectoarele de metale care ne-ar putea scuti de accidente. În zona în care ne aflăm ar putea fi eventuale depozite de arme, având în vedere că aici s-a aflat cazemata care a adăpostit 25 de partizani“, a spus Marius Oprea.
Cerecetarea îşi doreşte să scoată la lumină povestea luptătorilor anticominişti din grupul Maiorului Nicolae Dabija, care a fost destrămat în 1949, când partizanii au fost descoperiţi de pădurari şi brigadieri. „Locul unde se ascudeau partizanii a fost divulgat. Securiştii au înconjurat locul în dimineaţa zilei de 4 martie 1949 şi s-a dat o luptă aprinsă între cele două tabere. Cinci dintre luptătorii anticomunism au fost ucişi pe loc şi îngropaţi într-o groapă comună, 11 au fost prinşi de securitate şi executaţi ulterior, iar restul au scăpat“, a completat Marius Oprea. Astăzi, pe Muntele Mare istoricii au căutat să identifice şi mormântul celor cinci partizani (patru bărbaţi şi o femeie însărcinată în luna a opta).
Urmaşii confirmă povestea partizanilor
Dintre membrii grupului Dabija care au scăpat, tot în zona studiată de cercetători se află şi capul lui Traian Ihuţ, trădat de nişte ciobani pentru 400 lei şi decapitat. Fiica vitregă a partizanului, care trăieşte astăzi, în comuna Bistra, confirmă faptul că trupul bărbatului se află în pădure pe Muntele Mare în timp ce capul acestuia a fost îngropat lângă casa unde a trăit.
„El a fugit de acasă după ce a refuzat să mai participe la şedinţele de partid, să mai accepte taxele şi a decis să lupte împotriva partidului comunist. A fugit în munţi în 1949. Se mai adăpostea la părinţi, însă aceştia au fost arestaţi, iar casa le-a fost incendiată. Din 1949 nu am mai ştiut de el. Un prieten de-al său s-a îndrăgostit de mama care a refuzat să se recăsătorească spunând că Ihuţ trăieşte“, a povestit Maricia Dobra.
Maria Ihuţ, soţia lui Traian Ihuţ
Pentru a-i demonstra că acesta este mort, cel care avea să devină soţul femeii şi tatăl Maricicăi, a adus din munţi capul partizanului. „Mama l-a recunoscut după păr şi doi dinţi de aur“, a povestit femeia.
Luptătorul anticomunist, Traian Ihuţ
În aceste zile săpăturile vor scoate la inveală dacă acesta se află îngropat în apropierea casei unde a trăit Traian Ihuţ. „Este aproape o certitudine şi dacă este aşa atunci pot ieşi la iveală şi celelate date ale poveşti“, a spus Traian Gligor, primarul localităţii Bistra.
„Rezultatele de aici şi colaborarea Muzeului Naţional al Unirii cu Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se va încerca realizarea unei expoziţii permanente în cadrul muzeului albaiulian dedicată mişcării de rezistenţă anticomunistă“, a spus Liviu Zgârciu, istoric din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.