Afacerist controversat condamnat la închisoare cu suspendare şi obligat la muncă în folosul comunităţii. Suma imensă pe care trebuie să o plătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul a fost judecat de instanţele din Alba în perioada 2016 - 2020
Dosarul a fost judecat de instanţele din Alba în perioada 2016 - 2020

Un om de afaceri controversat din Alba Iulia a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru folosirea de documente false în obţinerea de fonduri europene. Acesta mai trebuie să plătească, potrivit deciziei definitive a Curţii de Apel, să returneze Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale suma de aproape 2,7 milioane de lei.

Omul de afaceri (Iancu Aurel Gelu) a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente false, incomplete sau inexacte care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de sume de bani din bugetul general al Uniunii Europene. Sentinţa definitivă a fost pronunţată în 20 februarie 2020.

Instanţa de judecată a dispus suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, pe o perioadă de 4 ani, timp în care inculpatul ar urma să îndeplinească o serie de obligaţii printre care şi cea de a efectua muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 zile în cadrul Direcţiei Regionale de Statistică Alba şi Direcţiei de Sănătate Publică Alba. Curtea de Apel, în plus faţă de decizia Tribunalului, i-a mai interzis omului de afaceri exercitarea dreptului de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe o perioadă de 2 ani.

”Respinge cererea inculpatului de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art.281 alin.1 C.proc.pen. Admite apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Alba Iulia: În baza art.66 alin.1 lit.g C.pen. interzice inculpatului Iancu Aurel Gelu ca pedeapsă complementară şi exercitarea dreptului de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe o perioadă de 2 ani. Înlătură dispoziţia de suspendare a executării pedepsei accesorii. Respinge apelul declarat de inculpatul Iancu Aurel Gelu împotriva aceleiaşi sentinţe. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii”, se precizează în minuta hotărârii definitive.

Gelu Iancu a fost trimis în judecată de procurori DNA Alba Iulia în luna mai 2016. Prin actul de sesizare a fost acuzat că a solicitat şi a primit în mod ilegal, prin utilizarea de documnete false, o sumă importantă din fonduri europene, folosită pentru modernizarea activităţii unei fabrici de prelucrare a cărnii. Instanţa de fond de la Tribunal l-a obligat pe afacerist să plătească 2.672.616,91 lei către partea civilă reprezentată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Potrivit DNA, la data de 26 aprilie 2004, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi societatea administrată de inculopat s-a încheiat un contract având ca obiect acordarea unui ajutor financiar nerambursabil pentru realizarea proiectului intitulat ”Modernizarea activităţii de prelucrarea a cărnii”.

”În acest context, inculpatul, în calitate şi de responsabil legal de proiect, cu rea-credinţă, a folosit două oferte de preţ întocmite în fals şi trei cereri de ofertă cu conţinut inexact, având ca urmare obţinerea pe nedrept a sumei de 2.672.616,91 lei, reprezentând finanţare nerambursabilă”, se susţine în rechizitoriu. Procurorii susţin că aceste documente au fost folosite de inculpatul Iancu Aurel Gelu în derularea procedurii de achiziţie pentru a da o aparenţă de legalitate procedurii de evaluare a ofertelor, în sensul respectării condiţiilor de transmitere a cererilor de ofertă, primire, înregistrare şi evaluare, cu scopul creării artificiale a condiţiilor de declarare a eligibilităţii unor achiziţii de utilaje. Firma în cauză este Lider Prodcarn SRL, aflată în faliment. Societatea a fost vândută, ulterior, unui alt afacerist controversat: Dorel Tamaş, urmărit internaţional pentru o condamnare definitivă la 4 ani de închisoare cu executare.

Citiţi şi:

 

Cine a inventat „păcănelele“. Erau considerate o diversiune pentru soţiile şi prietenele jucătorilor

 

Premieră în politică. Un politician USR cere scuze publice unui deputat de la PNL: „Am decis să îmi calc pe orgoliu şi mândrie“. Liberalul a dat „like“

 

O femeie de cetăţenie italiană şi copilul ei de 7 luni, suspecţi de coronavirus la Alba Iulia. Au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase FOTO VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite